Jarno Mällinen: Kotirintama

Jarno Mällinen: Kotirintama. Like 2017. 168 s.

Muusikko-kirjailija Jarno Mällisen sotavuoteen 1941 sijoittuva romaani on raju kuvaus pienen pojan lapsuuden lopusta, isän väkivallan uhasta ja perheen vaietusta historiasta.

Kuorma-autoilija-isä ja Joonas-poika muuttavat äidin kuoleman jälkeen etelästä pohjoiseen pienelle maatilalle. Uusi elämä vieraassa ympäristössä ilman äitiä merkitsee armotonta korpitaivalta Joonakselle.

Äkkipikainen ja synkkämielinen isä ei ole rintamalla kuten muiden isät. Miksi? Mihin äiti kuoli, miksi isän selkä on kiero? Monet kysymykset vaivaavat Joonasta, mutta isä vaikenee. Lisää piinaajia ilmaantuu naapurista.

Uhkaava ja ahdistava tunnelma ei anna rauhaa. Intensiivinen romaani luottaa visuaaliseen kieleen kuin Mällinen maalaisi surrealistisia ja groteskeja näkyjä, hajuja ja makuja. Vastavärit ovat voimakkaat: pohjoisen luonnon kauneus ja ihmisluonnon upottava pimeys.

Kuoleman, vihan ja häpeän väkevissä kuvissa Mällisen romaani tuo mieleen muusikko-kirjailijakollegan Nick Caven dekadentin ja sakraalin kauhuproosan.

Mällinen yhdistää taiten outoa ja pelottavaa sekä tuttua ja nostalgista.

Metsä, koski ja eläimet näyttäytyvät alkuvoimaisina ja sadunomaisina. Maatilan rakennukset ja arkiesineet Mällinen kuvaa täsmällisesti. Näin syntyy lämpimiä muistikuvia menneestä maalaiselämästä ja mummoloista – kunnes tupaan astuu ihmismielen myrkyllinen synkkyys.

Kollektiiviseen muistiin kuuluu myös miespolvelta toiselle siirtyvä väkivallan taipumus: mies hakkaa vaimonsa ja jälkipolvi saa osansa remmistä jo kohdussa. Väkivallan ja raskaan työn taakka painaa miehiä kumaraan jo lapsesta pitäen.

Entä mikä on totuus? Romaanin loppukiepsautus kyseenalaistaa lukijan päähän kylvetyt ennakko-oletukset ja viimeistelee veret seisauttavan tarinan.

Risto Löf

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut