Trafigura on ryvettynyt useissa skandaaleissa - yhtiön historia Afrikassa on sysimusta

Tragfiguran toimitusjohtaja Jeremy Weir Terrafame Group Oy:n tiedotustilaisuudessa 10. helmikuuta. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

STT

Terrafamen uudeksi omistajaksi tuleva monikansallinen Trafigura on ryvettynyt useissa ympäristöskandaaleissa pitkin 2000-lukua. Yhtiö on muun muassa tuomittu miljoonan euron sakkoon vuonna 2010 myrkyllisen jätelastin laivaamisesta ja dumppaamisesta Norsunluurannikolle. Lisäksi Trafigura maksoi korvauksia 31 000:lle uhrille.

Norsunluurannikon viranomaiset arvioivat myrkyllisen jätteen aiheuttaneen 17 ihmisen kuoleman ja jopa sadantuhannen ihmisen sairastumisen.

Guardian-lehden haltuunsa saamista Trafiguran sisäisistä sähköposteista ilmeni, että yhtiö oli ollut täysin tietoinen jätteen myrkyllisyydestä.

Tuorein tapaus liittyy sveitsiläisen kansalaisjärjestön Public Eyen raporttiin viime vuodelta. Sen mukaan Trafigura olisi myynyt myrkyllistä dieseliä Afrikkaan. Raportin mukaan yhtiö on myynyt Afrikkaan sekoitusta, jonka rikkipitoisuus ylittää satoja kertoja Euroopan raja-arvot.

Toukokuussa 2007 Trafiguran jätettä kuljettanut Vest Tankin säiliöalus räjähti Norjan rannikolla. Norjan yleisradioyhtiö NRK kertoi lastin olleen niin huonolaatuista bensiiniä, että sen myyminen on Euroopassa laitonta. Alukselta levinnyt rikki sairastutti lähiseudun asukkaita. Myöhemmin selvisi, että aluksella yritettiin neutralisoida samanlaista vaarallista jätettä, jota Trafigura oli laivannut Norsunluurannikolle.

Yhtiötä on syytetty myös muun muassa öljyn hintojen manipuloimisesta Maltalla. Lisäksi muun muassa BBC on kytkenyt Trafiguran Irakin Ruokaa öljystä -ohjelman lahjontaskandaaliin. Ohjelman tarkoituksena oli sallia taloussaarrossa olleen Saddam Husseinin Irakin viedä maasta rajattu määrä öljyä ja saada vastineeksi ruokaa ja lääkkeitä YK:n valvonnassa. Myöhemmin selvisi, että yli 2 000 yritystä oli maksanut lahjuksia Saddam Husseinin hallinnolle.

STT ei ole tavoittanut Trafiguran toimitusjohtajaa Jeremy Weiriä. Helsingin Sanomille hän kertoi pitävänsä menneisyyden tapahtumia hyvin valitettavina. Hänen mukaansa ympäristöasiat ovat yhtiölle keskeisen tärkeitä.

– Trafigura on nykyään hyvin erilainen yhtiö kuin 5–6 vuotta sitten. Kerromme hyvin avoimesti liiketoiminnastamme, taloudestamme ja yritysvastuusta, vaikka emme ole pörssiyhtiö. Olemme ottaneet opiksemme menneisyyden virheistä, Weir sanoi HS:lle.

Kommentoi

Mainos: PeeÄssä

Yhdessä tehdään ja yhdessä onnistutaan

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut