USA:ssa valitustuomioistuin ei palauttanut maahantulokieltoa voimaan

STT

Yhdysvalloissa valitustuomioistuin on hylännyt presidentti Donald Trumpin hallinnon valituksen väliaikaisesta maahantulokiellon jäädyttämisestä. Washingtonin osavaltion aluetuomari jäädytti kiellon viime viikolla. Valituksen päätöksestä teki oikeusministeriö.

Valitustuomioistuimen päätöksen myötä Trumpin asettama maahantulokielto pysyy jäädytettynä ja kieltoa koskevien maiden kansalaiset voivat matkustaa Yhdysvaltoihin. Kielto koskee Irania, Irakia, Jemeniä, Syyriaa, Libyaa, Somaliaa ja Sudania.

Valitustuomioistuimen kolme tuomaria tekivät päätöksen yksimielisesti.

Trump tviittasi asiasta pian päätöksen tultua julki.

- OIKEUDESSA TAVATAAN, KYSEESSÄ ON MAAMME TURVALLISUUS, hän kirjoitti isoin kirjaimin.

Oikeusministeriö voi valittaa päätöksestä vielä korkeimpaan oikeuteen. Korkeimmassa oikeudessa on kuitenkin tällä hetkellä vain kahdeksan tuomaria, joiden äänet todennäköisesti jakaantuisivat tasan puolesta ja vastaan. Tasatulos tarkoittaisi, että valitustuomioistuimen päätös pysyy voimassa.

Trumpin valitseman yhdeksännen tuomarin Neil Gorsuchin nimittäminen virkaan kestää todennäköisesti vielä kuukauden tai kaksi. Tammikuun lopulla asetetun maahantulokiellon on määrä kestää 90 päivää.

 

 

Tuomarit toteavat CNN:n kokonaisuudessaan julkaisemassa oikeuden päätöksessä ottaneensa päätöksessään huomioon muun muassa kiellon purkamisen tai voimassa pitämisen hyödyt ja haitat sekä kansakunnan edun.

Maahantulokieltoa vastaan puhuu heidän mukaansa perustuslain viides pykälä, jonka mukaan ihmiseltä ei saa riistää hänen henkeään, vapauttaan tai omaisuuttaan ilman asianmukaista oikeusprosessia, johon liittyy ihmisen oikeus tulla kuulluksi itseään koskevassa asiassa.

Trumpin hallinnon näkemys on, ettei oikeus asianmukaiseen oikeusprosessiin koske ihmisiä, joihin maahantulokielto vaikuttaa. Asian oikeuteen vienyt Washingtonin osavaltio ja oikeusjuttuun sen rinnalle myöhemmin liittyneet osavaltiot puolestaan katsovat, että viides pykälä koskee kokonaisuudessaan niitä maahantulokiellon kohteena olevia ihmisiä, joilla on Yhdysvalloissa asumiseen tai oleskelemiseen oikeuttava viisumi.

Tuomarit toteavat päätöksessään, että viidennen pykälän tulkinnasta on ennakkotapaus, jonka mukaan oikeus asianmukaiseen oikeusprosessiin ei rajoitu Yhdysvaltojen kansalaisiin. Se koskee kaikkia Yhdysvalloissa oleskelevia ihmisiä riippumatta siitä, ovatko he maassa laillisesti vai laittomasti, tilapäisesti vai pysyvästi.

 

 

Osavaltiot pitävät kieltoa perustuslain vastaisena myös siksi, että katsovat sen syrjivän muslimeja. Tämän tuomarit jättivät ratkaistavaksi myöhemmissä oikeusprosessin vaiheissa. He totesivat asian olevan niin merkittävä, että sitä on syytä käsitellä huolellisemmin kuin tässä kiiretilanteessa on mahdollista.

Lopuksi tuomarit toteavat, että Trumpin hallinto ei ole osoittanut yhdenkään kieltolistalla olevan maan kansalaisen tehneen terrori-iskua Yhdysvalloissa. Osavaltiot puolestaan ovat osoittaneet, että kiellon voimaan palauttaminen edes tilapäisesti aiheuttaisi sen kohteena oleville ihmisille merkittävää haittaa.

Tuomarit sanovat, että kansakunnan yleinen etu puoltaa heidän mukaansa maahantulokiellon jäädyttämisen jatkamista.

- Yhtäältä kansakunnan etu vaatii voimakkaasti kansallista turvallisuutta ja sitä, että vaalein valittu presidentti voi käyttää poliittista valtaansa. Toisaalta kansakunnan etu vaatii myös matkustamisen vapautta, perheiden erilleen ajamisen välttämistä ja vapautta syrjinnästä, he kirjoittavat.

- Nämä keskenään ristiriidassa olevat kansakunnan edut eivät oikeuta maahantulokiellon jäädyttämisen perumista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut