Vasemmistoliitto kiilasi perussuomalaisten ohi jäsenmäärässä

"Menossa on kulttuurikamppailu", politiikan tutkija Erkka Railo kommentoi.

Vasemmistoliitto on rikkonut Li Anderssonin puheenjohtaja-aikana 10000 jäsenen rajan. Martti Kainulainen

Janne Laitinen

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin takiaispuolueeksi taannoin haukkuma vasemmistoliitto on ohittanut perussuomalaiset jäsenmäärässä. Oppositiopuolueista myös vihreät vetää riveihinsä uusia jäseniä.

– Se on vastareaktio. Kyse on kulttuurikamppailusta, jossa vasemmisto ja vihreät ovat muodostaneet vastakohdan perussuomalaisille, kommentoi erikoistutkija Erkka Railo Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta.

Sunnuntaisuomalainen selvitti puolueiden jäsenmäärät puoluetoimistoista.

Vasemmistoliitto rikkoi viime vuonna 10 000 jäsenen rajan, lisäystä edellisvuoteen tuli noin 800. Vasemmistoliiton puoluesihteerin Joonas Leppäsen mukaan tulijat ovat enimmäkseen kasvukeskusten nuoria aikuisia. Leppänen kertoo, että viime kesän neuvoa-antava jäsenäänestys toi puolueelle jäsenryntäyksen. Äänestyksen voitti Li Andersson.

Vihreisiin kuuluu noin 7 500 jäsentä, 600 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Perussuomalaisten suosio näyttää puolestaan hiipuvan. Vuoden 2011 vaalivoitto toi puolueelle tuhansia uusia jäseniä, mutta nyt kasvu on pysähtynyt 9 500 jäsenen paikkeille.

– Julkisessa keskustelussa on jatkuvasti viime vuoden aikana hehkutettu sitä, että perussuomalaisten jäsenmäärä vähenee ja puolueesta eroaa väkeä joukoittain. Tilastot kuitenkin näyttävät toisin, tulijoitakin riittää. Kynnys liittyä mihin tahansa puolueeseen on tänä päivänä korkea, ja puolueiden suosiota ei mitata jäsenmäärillä, perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo kommentoi.

Kaikilla muilla eduskuntapuolueilla jäsenmäärät jatkoivat viime vuonna laskuaan. Jäsenmäärältään suurimman puolueen keskustan rivit hupenivat lähes 8 000 jäsenen verran eli noin seitsemällä prosentilla. Puolueeseen kuuluu vajaat 110 000 jäsentä.

Toinen hallituspuolue kokoomus oli vielä vuoden 2011 eduskuntavaalien aikaan kasvava puolue, mutta nyt jäsenmäärä hiipuu. Puolueeseen kuului viime vuoden lopussa 33 000 jäsentä, jopa tuhat vähemmän kuin vuotta aiemmin. Puolue ei kerro tarkkoja lukuja.

Oppositiopuolue SDP:n jäsenmäärä hupeni 1 400:lla eli 3,5 prosentilla. Puolueella on nyt 40 000 jäsentä.

Puoluetoimistojen mukaan vähennykset johtuvat osittain luonnollisesta poistumasta ja osittain jäsenrekisterien siivoamisesta. Toisin sanoen jäseniä poistuu riveistä nopeammin kuin uusia tulee tilalle, ja rekistereistä poistetaan kuolleita tai muista syistä jäsenmaksunsa maksamatta jättäneitä jäseniä.

Jäsenistön hiipuminen heikentää erityisesti puolueiden paikallistoimintaa. Puolueiden tärkein tulonlähde on verorahoista maksettava puoluetuki, mutta jäsenmaksuilla rahoitetaan piiri- ja paikallistason toimintaa.

Eduskuntapuolueisiin kuuluu enää alle 240 000 suomalaista, kun äänioikeutettuja on yli neljä miljoonaa. Eduskuntapuolueiden jäsenmäärä oli huipussaan 1980-luvulla, jolloin niihin kuului yli 600 000 suomalaista.

Puolueille kehitys merkitsee kasvavaa epävarmuutta.

– Se tarkoittaa, että on entistä vähemmän ihmisiä, joiden kannatukseen puolueet voivat luottaa vaaleissa, Erkka Railo sanoo.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut