Vääntö USA:n maahantulokielloista jatkuu - "Edes presidentti ei ole lain yläpuolella"

Nimikirjoituksia jakanut presidentti Donald Trump heitti käyttämänsä kynän kannattajajoukolleen Palm Beachin lentokentällä Floridassa. Joe Raedle

Yhdysvalloissa liittovaltion tuomarin päätös on väliaikaisesti jäädyttänyt presidentti Donald Trumpin asettamat maahantulokiellot seitsemän muslimimaan kansalaisille.

Kyseessä on toistaiseksi ankarin kolaus Trumpin hallinnon ajamille väliaikaisille maahantulokielloille Libyasta, Syyriasta, Somaliasta, Jemenistä, Sudanista, Iranista ja Irakista.

Washingtonin osavaltiossa Seattlessa toimivan tuomari James Robartin päätös on voimassa heti koko Yhdysvalloissa.

– Kukaan ei ole lain yläpuolella, ei edes presidentti, sanoi Washingtonin osavaltion syyttäjänlaitoksen johtaja Bob Ferguson päätöksestä.

Päätös tehtiin sen jälkeen, kun Ferguson valitti maahantulokielloista vedoten muun muassa siihen, että ne rikkovat maahanmuuttajien perustuslaillisia oikeuksia ja kohdistuvat erityisesti muslimeihin.

Washingtonin ohella monissa muissa osavaltioissa liittovaltion tuomarit ovat linjanneet Trumpin maahantulokieltoja vastaan, mutta seattlelaistuomarin päätös on näistä toistaiseksi laajamittaisin.

Washingtonin kuvernööri Jay Inslee kutsui päätöstä suureksi voitoksi, mutta totesi samalla, etteivät ponnistelut maahantulokieltojen kumoamiseksi ole vielä ohi.Lentoyhtiöille lupa palata normaaliin Yhdysvaltalaismedian mukaan maan rajavartiolaitos on sanonut amerikkalaisille lentoyhtiöille, että ne voivat taas alkaa kuljettaa matkustajia, joihin matkustuskiellot ovat vaikuttaneet. Lentoyhtiöiden odotetaan tiedottavan asiakkaitaan muutoksesta pian.

Samaan aikaan vallitsee yhä epätietoisuus siitä, miten Yhdysvaltain rajavartiolaitoksen linjaus vaikuttaa niihin matkustajiin, jotka ovat jumissa ulkomailla.

Yhdysvallat on perunut 60 000 viisumia sen jälkeen kun presidentti Trump viikko sitten määräsi seitsemän muslimimaan kansalaisille maahantulokiellon.Valkoinen talo: Kieltoja aiotaan puolustaa Valkoisen talon julkaisemassa tiedotteessa todetaan, että Trumpin hallinto aikoo puolustaa lailliseksi ja oikeutetuiksi katsomiaan maahantulokieltoja. Lausunnon mukaan maahantulokiellot on tarkoitettu suojaamaan Yhdysvaltoja.

Lehdistösihteerin lausunto julkaistiin muun muassa Valkoisen talon Facebook-sivuilla.

Ensin Valkoinen talo kutsui maahantulokiellot väliaikaisesti jäädyttänyttä tuomaripäätöstä pöyristyttäväksi. Myöhemmin Valkoinen talo julkaisi toisen, muuten samanlaisen lausunnon, josta oli poistettu sana "pöyristyttävä".

Mediatietojen mukaan Yhdysvaltain oikeusministeriö ei aio vastata liittovaltion tuomarin päätökseen ainakaan ennen lauantaita paikallista aikaa. Toistaiseksi ei ole tietoa siitä, millä perusteilla ministeriö voi vastustaa päätöstä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut