Soini vei Yhdysvaltoihin selvät viestit Suomesta

Yhdysvalloissa vieraileva ulkoministeri Timo Soini (ps.) sanoo luottavansa siihen, ettei Yhdysvaltojen suhde Eurooppaan tai Natoon muutu merkittävästi presidentti Donald Trumpin valtakaudella. LEHTIKUVA / MARIA ANNALA

Yhdysvalloissa vieraileva ulkoministeri Timo Soini korosti Suomen roolia rauhanvälittäjänä keskustellessaan suurvallan uuden hallinnon edustajien kanssa.

Soini tapasi vierailullaan muun muassa Yhdysvaltojen uuden kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Michael Flynnin ja senaatin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan, senaattori Bob Corkerin.

Ulkoministeri kertoo tuoneensa keskusteluissa esiin Suomen roolia YK:n rauhanturvaoperaatioissa ja rauhanvälityksessä.

– Kerroin, että Suomi on turvallisuuden tuottaja, hän sanoo.

– Emme ole vapaamatkustajia, vaan annamme panoksemme.

Suomella on Soinin mukaan Yhdysvalloissa uudenkin hallinnon keskuudessa hyvä nimi, ja viesti Suomen panoksesta meni hyvin perille.

Presidentti Donald Trump on vuosikymmenien ajan kritisoinut, että Yhdysvallat ei saa liittolaisiltaan riittävän paljon vastinetta panokselleen rauhan ylläpitäjänä.

Soini kertoo myös tuoneensa selvästi esiin, mitä Suomi ajattelee Trumpin asettamasta maahantulokiellosta.

– Suomessa periaatteemme on, että jokaista ihmistä kohdellaan ihmisenä ja jokaisen ihmisen asia käsitellään erikseen. Ymmärrän, että jokaisella maalla on oikeus katsoa, keitä maahan tulee, mutta sitä varten on viisumijärjestelmät ja muut vakiintuneet käytännöt.

 

Pienten maiden asialla

 

Soinin toi Yhdysvaltojen edustajille esiin myös pienten maiden näkemystä maailmanpolitiikkaan.

– Sanoin Flynnille hyvin selvästi, että pienten maiden etu on, että isot maat ei sovi pienten maiden päiden yli. Tämä oli selvä viesti, hän kertoo.

Yhdysvaltojen edustajat puolestaan halusivat keskustella Suomen ulkoministerin kanssa Venäjästä. Trumpin hallinnon kriitikot ovat ilmaisseet huolensa siitä, että uudella ulkoministerillä Rex Tillersonilla on läheiset suhteet Venäjän presidentti Vladimir Putiniin.

– Minusta on tärkeää, että suurvallat ovat tekemisissä ja väleissä toistensa kanssa, Soini muotoilee.

Hän kertoo painottaneensa Venäjä-keskusteluissa Suomen Ukraina-linjaa: rauhaan on pyrittävä Minskin sopimuksen kautta.

– Sanktiot liittyvät Minskin sopimuksen toimeenpanoon, eikä niitä pidä purkaa ennen kuin tavoitteet saavutetaan.

Soinin mielestä on kiistatonta, että Yhdysvaltojen sisä- ja ulkopoliittiset linjat ovat muuttuneet ja tulevat muuttumaan presidentinvaihdoksen myötä.

– Kun katsoo, mitä Trump sanoi vaalikampanjansa aikana, sama linja tuntuu jatkuvan siinä, mitä hän on pistänyt toimeen.

Silti hän sanoo luottavansa siihen, ettei Yhdysvaltojen suhde Eurooppaan tai Natoon muutu merkittävästi Trumpin valtakaudella.

Hän uskoo myös, että vaikka presidentti Trump suhtautuu vapaakauppaan kriittisesti, Yhdysvallat näkee vastedeskin vapaakaupan olevan maan etujen mukaista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut