Teija Tiilikainen: Valtio suojautuu ei-toivotuilta vaikutusyrityksiltä

"Ulko- ja turvallisuuspoliittinen toimintaympäristö on muuttunut entistä arvaamattomaksi."

Ulkopoliittisen insituutin johtajan Teija Tiilikaisen mukaan valtioon kohdistuvat vaikutusyritykset ovat muuttuneet hyvin monimuotoisiksi. Kaakkurivaara Riikka

Sari Vanninen

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin lauantaisen puhelinkeskustelun jälkeen sotatoimien on raportoitu kiihtyneen Itä-Ukrainassa. Samaan aikaan Suomessa on kohistu siitä, että Suomi–Venäjä-kaksoiskansalaisuuden omaavilta henkilöiltä on rajoitettu työtehtäviä Puolustusvoimissa ja evätty jo myönnetty työpaikka ulkoasiainministeriössä.

Uusin kohahdus tuli liikenne- ja viestintäministeriöstä. Valtioneuvosto peruuttaa Love FM -radiokanavan ohjelmistotoimiluvan, mikäli kanavan pääomistajaksi tulee Venäjä-mielisenä tunnettu dosentti Johan Bäckman. Bäckmanin vaikutusvaltaa Venäjällä pidetään suurena.

Luvan peruuttamista on pyytänyt erityisesti suojelupoliisi omassa lausunnossaan.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen arvioi, että vaikka isot maailmanpoliittiset asiat ja Suomessa esiin nousseet kohut kytkeytyvät samaan tematiikkaan, ne ovat erillisiä kysymyksiä.

– Toisen valtion politiikkaan puuttuminen on muuttunut hyvin monimuotoiseksi. Valtio suojautuu vaikutusyrityksiä kohtaan myös ennakoivasti ja pyrkii tukkimaan vaikutusyrityksiä.

Tiilikaisen mukaan kaksoiskansalaisuusproblematiikka on nähtävä osana vaikutusyrityksiä.

– Se voi tarjota mahdollisuuden päästä tietoon tai vaikutuskanaviin, jotka eivät ole valtion kannalta toivottavia.

Bäckman-asian Tiilikainen arvioi liittyvän samaan suojautumiseen ei-toivotuilta vaikutusyrityksiltä.

– Henkilölle, jolla on vahva poliittinen agenda ja jonka tiedetään turvatuvan jopa vääriin tietoihin asiansa edistämiseksi, ei anneta tällaisia kanavia vaikuttamisvälineeksi.

Sen sijaan Trumpin valtaannousu ja sen vaikutukset Suomeen ovat vielä hämärän peitossa.

– Vain se on varmaa, että ulko- ja turvallisuuspoliittinen toimintaympäristö on muuttunut entistä arvaamattomaksi, Tiilikainen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.