Yhdistys: Uskonnonopetus rikkoo paikoin perusopetuslakia

Veera Jääskeläinen

Yhdenvertaisuus ei toteudu Suomessa peruskoulun uskonnonopetuksessa, sanotaan Uskot-foorumi ry:n kannanotossa.

Joillakin paikkakunnilla uskonnollisiin vähemmistöihin kuuluvilta oppilailta on poistunut kokonaan oman uskonnon opetus ja sen sijaan on annettu yhteistä opetusta esimerkiksi ortodokseille, juutalaisille ja elämänkatsomustiedon opiskelijoille. Yhdistys katsoo, että tämä rikkoo lakia.

Perusopetuslain mukaan vähintään kolmelle vähemmistöuskontokuntaan kuuluvalle tulee järjestää heidän oman uskontonsa opetusta.

Lisäksi yhdistyksen mukaan osa rehtoreista ja luokanopettajista unohtaa ottaa huomioon vähemmistöuskontojen oppilaat koulussa järjestettävissä juhlissa ja yhteisissä tapahtumissa.

Uskot-foorumi järjesti maanantaina Helsingissä keskustelutilaisuuden teemalla uskonnonopetus ja vähemmistöt. Paikalla oli viranomaisia, tutkijoita ja eri uskontojen edustajia sekä opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

Osanottajat vetosivat viranomaisiin ja poliittisiin päättäjiin sen varmistamiseksi, että paikallistason opetussuunnitelmat noudattavat valtakunnallista opetussuunnitelmaa myös vähemmistöjen osalta. Esimerkiksi islamin opetuksen ongelmia ovat, että opettajien virkoja on liian vähän suhteessa oppilasmäärään ja että opetuksen taso vaihtelee paljon.

Tilaisuuden yhteenvetona todettiin, että uskonnot ovat tärkeä osa kulttuurista lukutaitoa kansainvälistyvässä maailmassa, ja että kaikkien oppilaiden tulisi saada opetusta sekä omasta uskonnostaan että muista uskonnoista.

Uskontojen yhteistyö Suomessa – Uskot-foorumi ry on kristinuskon, juutalaisuuden ja islamin yhteistyöjärjestö. Sen tarkoitus on vaalia yhteiskuntarauhaa ja uskonnonvapautta edistämällä uskontojen välistä vuoropuhelua, yhdenvertaisuutta ja keskinäistä kunnioitusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.