Kelan johtava tutkija: Pienituloiset häviävät sairausvakuutusmaksujen muutoksissa

SANNA NIKULA / STT

Kilpailukykysopimuksessa sovitut sairausvakuutusmaksujen muutokset suosivat hyvätuloisia, kun taas pienituloiset häviävät. Näin sanoo Kelan johtava tutkija Pertti Honkanen blogissaan.

Kilpailukykysopimuksessa työnantajien sairausvakuutusmaksu lähes puolitettiin 2,12 prosentista 1,08 prosenttiin. Samaan aikaan palkoista ja muista työtuloista perittävä sairausvakuutuksen päivärahamaksu lähes kaksinkertaistui 0,82 prosentista 1,58 prosenttiin.

Päivärahamaksu on suoraan palkasta perittävä maksu, johon eri verovähennykset eivät vaikuta.

Sairausvakuutuksen päivärahamaksu on varsinaisessa verotuksessa vähennyskelpoinen. Verotuksen progression vuoksi maksua lieventävä tai kompensoiva vaikutus nousee tulojen noustessa.

Honkasen mukaan pienipalkkaiset joutuvat maksamaan suurempaa päivärahamaksua, johon vähennykset eivät vaikuta. Myöskään sairaanhoitomaksun poistaminen palkansaajilta ei heitä kovin paljon hyödytä.

– Toisaalta hyvätuloiset nettoavat siitä, että sairaanhoitomaksu poistuu, ja päivärahamaksun korotusta kompensoi siitä saatava verovähennys valtion- ja kunnallisverotuksessa.

Honkasen mukaan maksumuutoksen suhteellinen vaikutus tuloihin vaihtelee alimpien tuloluokkien 0,2 prosentista ylempien tuloluokkien 0,6 prosenttiin.

– Sairausvakuutusmaksujen muutosta ei ole juuri perusteltu muuten kuin sillä, että kiky-sopimuksessa niin oli sovittu. Hyvätuloisia suosivalla ratkaisulla ei liene kuitenkaan mitään tekemistä viennin kilpailukyvyn kanssa. Taustalla on kuitenkin sairausvakuutuksen muodollinen jakautuminen kahteen eri osaan: työtulovakuutukseen ja sairaanhoitovakuutukseen, Honkanen sanoo blogissaan.

 

 

Eläke- ja työttömyysvakuutusmaksujen muutos pienentää tuloja Honkasen mukaan kaikkien tuloja. Hyvätuloisilla sairausvakuutusmaksujen muutos tuottaa kuitenkin enemmän plussaa rahapussiin kuin muiden maksujen korotukset miinusta.

Sairausvakuutuksen päivärahamaksua ei peritä lainkaan alle 14 000 euroa vuodessa ansaitsevilta. Heti 14 000 euron tulorajasta lähtien koko maksu on maksettava.

Kommentoi

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut