Sadattuhannet kärsivät ongelmapelaamisesta - naisten osuus kasvanut

Nettipelejä on alettu suunata entistä voimallisemmin myös naisille. Samalla naisten peliongelmat ovat lisääntyneet. Mikko Pitkänen

Tomi T. Turunen

<story-element type="paragraph"> Vuoden 2015 väestökyselyn perusteella 124 000 suomalaista pelaa rahapelejä ongelmallisesti. Kun peliriippuvuuden seurauksista kärsivät myös läheiset, puolisot, lapset, vanhemmat ja työyhteisöt, koskettaa liiallinen pelaaminen suoraan tai välillisesti 800 000 suomalaista.

<story-element type="paragraph"> – Väestötutkimusta uudempaa tilastotietoa ei ole tarjolla, mutta meille tulevien yhteydenottojen perusteella nettipelaaminen aiheuttaa aiempaa useammin ongelmia. Noin puolet kaikista yhteydenotoista liittyy nettipelaamiseen, kehittämispäällikkö Mari Pajula peliongelmaisia auttavastaPeluurista kertoo.

<story-element type="paragraph"> – Nettiaikakausi vaikuttaa myös niin, että peliongelmiin saatetaan havahtua hyvin nopeasti, kun nopeatempoisissa nettipeleissä voi hävitä suuria summia lyhyessä ajassa. Sellaisissa tapauksissa myös auttaminen on helpompaa, kun peliriippuvuus ei ole jatkunut vuosia, Pajula toteaa.

<story-element type="paragraph"> Suomessa pelataan rahapelejä eniten Euroopassa, ja kun pelataan paljon, on ongelmiakin enemmän.

<story-element type="paragraph"> Suurimmalle osalle pelaajista rahapelaaminen ei aiheuta haittoja, mutta toisaalta ongelmapelaaminen on neljän vuoden välein toteutettavan väestötutkimuksen mukaan hienoisessa kasvussa.

<story-element type="paragraph"> Vaikka ongelmat ovat edelleen selvästi yleisempiä miehillä, ovat ne lisääntyneet erityisesti naisten keskuudessa. Vuosien 2011 ja 2015 välillä naisten rahapeliongelman esiintyvyys nousi 1,1 prosentista 2,4 prosenttiin.

<story-element type="paragraph"> Varsinkin internetissä pelatut nopeatempoiset pelit luovat uutta ongelmakäyttäytymistä.

<story-element type="paragraph"> – Perinteisesti hevospelit, vedonlyönti ja vakioveikkaus ovat olleet hyvin miesvaltaista alaa, mutta netti on pelaamisen kannalta sukupuolineutraalimpi ympäristö. Peliyhtiöt ovat myös alkaneet tehdä naisille suunnattuja pelejä ja naisten pelaaminen lisääntyy, projektipäällikkö Tapio Jaakkola Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:stä kertoo.

<story-element type="paragraph"> – Peliongelmaisten joukkoon on tullut uusi ryhmä, noin 30-vuotiaat kotiäidit. Ennen pelit olivat lasten kanssa kotona olevien äitien saavuttamattomissa, mutta nettiaikana pelit ovat tulleet koteihin. Volyymiltaan ryhmä ei ole peliongelmaisten joukossa iso, mutta on kiinnittänyt palveluissamme huomiota, Mari Pajula taustoittaa.

<story-element type="paragraph"> Ongelmapelaamisen ja sen äärimmäisen muodon peliriippuvuuden taustalla on aina monia tekijöitä. Peliongelman muodostumiseen vaikuttavat psykologiset, sosiaaliset, biologiset ja perinnölliset tekijät. Rahapeliongelma oli yleisin työttömien tai lomautettujen ja työkyvyttömyyseläkkeellä olevien tai pitkäaikaisesti sairaiden keskuudessa.

<story-element type="paragraph"> Iän perusteella jaoteltuna ongelmat ovat tavallisimpia 18–24-vuotiailla.

<story-element type="paragraph"> – Sitä Suomessa on syytä pohtia, mistä johtuu, että riskitasolla pelaaminen kehittyy meillä aivan eri suuntaan kuin naapurimaassa Ruotsissa. Ruotsissa sekä rahapelaaminen yleensä että riskitasolla on vähentynyt selvästi, Jaakkola korostaa.

<story-element type="paragraph"> Positiivista kehitystäkin rahapeliongelmiin liittyen on tapahtunut, sillä sekä alaikäisten pelaaminen että pelaamiseen liittyvät ongelmat ovat vähentyneet sen jälkeen kun rahapelaaminen kiellettiin alle 18-vuotiailta vuoden 2011 aikana.

<story-element type="paragraph"> Fakta: Rahapeliongelma koskettaa joka viidettä suomalaista

<story-element type="paragraph"> Vuonna 2015 kerätyn väestöaineiston perusteella eri tasoista rahapeliongelmista kärsii 124 000 suomalaista eli 3,3 prosenttia 15–74-vuotiaista.

<story-element type="paragraph"> Vuoden 2011 ja 2015 väestökyselyiden perusteella riskipelaaminen ja peliongelmat ovat pienessä kasvussa.

<story-element type="paragraph"> Ongelmallisesti pelaavista peliriippuvaisia on noin kolmasosa (49 000 henkilöä). 15–74-vuotiaista peliriippuvaisten osuus on 1,3 prosenttia.

<story-element type="paragraph"> Lähes joka viidennellä on vähintään yksi rahapeliongelmainen läheinen.

<story-element type="paragraph"> Miehillä peliongelma on lähes kaksi kertaa yleisempää kuin naisilla, mutta toisaalta naisten rahapeliongelman esiintyvyys nousi neljässä vuodessa 1,1 prosentista 2,4 prosenttiin.

<story-element type="paragraph"> Eniten ongelmapelaajia on nuorten aikuisten ryhmässä, 18–24-vuotiaissa.

<story-element type="paragraph"> Yli 21 euroa viikossa peleihin käyttäneistä joka viidennellä oli rahapeliongelma.

<story-element type="paragraph"> Kuopion Kriisikeskuksessa (Suokatu 27) käynnistyy tiistaina 31.1. klo 16.30-18.30 Pelirajat’on-vertaisryhmä ongelmallisesti pelaaville. Ryhmään voi ilmoittautua verkkolomakkeella osoitteessa pelirajaton.fi.

Kommentoi

Mainos: PeeÄssä

Yhdessä tehdään ja yhdessä onnistutaan

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut