Erikoinen sääilmiö ihastutti Savossa: "On harvinainen tilanne, eikä sellaista tapahdu kauhean usein"

Sateenkaari näyttäytyi aamulla Sälevän rannalla Varpaisjärvellä. Kari Haavisto

Jukka-Pekka Räsänen

Aamun sadekuurot ja samaan aikaan paistanut aurinko loihtivat Pohjois-Savossa taivaalle tammikuussa harvinaisen näyn, sateenkaaren.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Paavo Korpela kertoo olevan harvinaista, että talvella sataa samaan aikaan vettä ja paistaa aurinko.

– Usein jos talvella sataa vettä, sää on pilvinen ja utuinen, Korpela huomauttaa.

 

Sateenkaari nousi lauantaina korkealle myös Kuopiossa. Akseli Muraja

 

– Pohjois-Savon yli mennyt sadealue oli kuurosateista. Sadealueen molemmin puolin on ollut selkeitä alueita ja aurinko on paistanut. Tähän aikaan vuodesta aurinko on aamupäivällä niin matalalla, että se on paistanut sateeseen. Jos aurinko on matalalla taivaalla, sateenkaari on päinvastoin aika korkeallakin, Korpela jatkaa.

Sateenkaaren mahdollistaneen aurinkoisen ja selkeän kelin vuoksi lämpötilat pysyttelivät vesisateidenkin aikaan pakkasella. Korpelan mukaan sellaista ei tapahdu usein.

– On harvinaista, että on noin voimakkaita sadekuuroja ja ilma samaan aikaan pakkasella. Se on harvinainen tilanne, eikä sellaista tapahdu kauhean usein.

 

Tammikuun sateenkaari näkyi lauantaina Kuopion keskustassa. Seppo Rönkkö

 

Vesisade liukastutti teitä aamulla Pohjois-Savossa. Tienpitäjä suolaa pääteitä, mutta suola ei välttämättä poista liukkautta sateen vuoksi. Alempitasoinen tiestö, jota ei suolata, kärsii suuremmin liukkaudesta.

Itä-Suomen poliisin mukaan pahemmilta liikennevaurioilta on toistaisesti säästytty. Aamulla Vieremällä menehtyi liikenneonnettomuudessa hevonen, joka oli ollut kaatuneen hevosenkuljetusvaunun kyydissä.

 

Tämä sateenkaari näkyi Lapinlahdella.

Kommentoi

Mainos: PeeÄssä

Olitko paikalla, kun Kuopion Prisma avattiin?

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut