Poliisi takavarikoi ensimmäisen kerran uutta U-huumetta

Huumepoliisi takavarikoi kotietsinnällä nenäsumutepulloja, joissa oli U-huumeen ja fentanyylin sekoitusta. Poliisi

Asta Tenhunen

Poliisi on takavarikoinut ensimmäisen kerran Suomessa uutta, vaarallista huumausainetta, jota kutsutaan U-huumeeksi. Takavarikon on tehnyt Itä-Suomen poliisin Kuopion huumerikostutkinta.

Muuntohuumeen varsinainen nimi on U-47700. Sitä löytyi viime vuonna ensimmäisen kerran vainajista oikeuslääketieteellisissä tutkimuksissa. Aine on opioidia matkiva muuntohuume, jonka kaltaista ei ole aiemmin tavattu Suomen alueella. Kyse on täysin uudesta huumausaineesta.

Keskusrikospoliisin laboratorio on tunnistanut Kuopion huumepoliisin takavarikoiman aineen ja ilmoittanut, että se oli ensimmäinen poliisin tutkima erä ainetta.

U-huumeesta on liikkunut aiemmin puheita netin keskustelupalstoilla, sitä on löytynyt vainajien verestä ja joskus myös eri rikostutkintojen yhteydessä otetuista pyyhkäisynäytteistä eli jäljistä, joiden perusteella huumetta on ollut jossain, mutta se on jo käytetty.

– Kun U-47700 luokiteltiin Suomessa huumausaineeksi viime vuoden marraskuussa, poliisille kerrottiin terveydenhoidosta, että kyseiseen aineeseen oli kuollut lyhyessä ajassa jo viisi ihmistä. Sen takia mekin aloimme heti seurata, missä sitä myydään, rikoskomisario Juha Korhonen Itä-Suomen poliisista kertoo.

– Poliisin tiedustelulla saimme selville nimimerkin, joka myi huumausainetta Tor-verkossa Silkkitie-kauppapaikalla. Esitutkinnassa selvitimme nimimerkin takana olevan fyysisen henkilön.

Tor-verkko on internetin anonyymiin käyttöön kehitetty ohjelmisto.

Kuopion huumepoliisilla on nyt vangittuina kaksi henkilöä, nuorehko mies ja nuori nainen, joiden epäillään hankkineen U-huumetta internetin kautta ja välittäneen sitä edelleen.

– Kahden henkilön epäillään hankkineen ja välittäneen etenkin U-47700-ainetta sekä fentanyyliä. Niitä saatiin heiltä myös takavarikkoon. Lisäksi heidän epäillään hankkineen pienemmässä määrin myös amfetamiinia.

Esitutkinta asiassa on valmistumassa lähiaikoina ja seuraavaksi syyttäjä tekee siitä syyteharkinnan.

Kotietsinnällä poliisit löysivät U-huumetta valkoisena jauheena sekä nesteytettynä. Lisäksi vaarallista fentanyyli-huumetta löytyi merkittävä määrä nesteenä.

Korhosen mukaan erityisen huolestuttava löytö oli uusi muotihuume eli nestemäinen sekoitus, johon oli sekoitettu uutta U-huumetta ja fentanyyliä. Sitä myytiin netissä etenkin nenäsumutepulloina.

– Sitä kutsuttiin "randomiksi". Sen käyttöannos on minimaalisen pieni, Korhonen sanoo.

Uusia huumesekoituksia on myyty euforiaa eli äärimmäistä hyvää oloa tuovana bilehuumeena ja nautintopäihteenä, jota käytetään nenäsuihkeena, ei pistämällä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan nenäsumuteseos on erittäin nopeasti riippuvuutta aiheuttava aine, johon liittyy myös vakava myrkytysriski.

Sekä U-huume että jo aiemmin huumeeksi luokiteltu fentanyyli ovat erittäin vahvoja huumeita.

– Ruotsissa fentanyyliin tai sen seoksiin kuoli yhdeksän ihmistä lyhyessä ajassa. Kun kuulimme Suomen uusista huumekuolemista, halusimme heti puuttua asiaa, Korhonen kertoo huumepoliisin toimista.

Uusi muuntohuume U-47700 on vahva opioidihuume, jonka vaikutus on voimakas hyvänolontunne niin kuin heroiinilla.

Ainetta myydään erivahvuisina, mutta Suomessa sitä on arvioitu myytävän jopa 5-10 kertaa vahvempana kuin mitä morfiini tai vahva kipulääkitys yleensä on.

Huume vaikuttaa käyttötavasta riippuen noin viidessä minuutissa ja pitää ihmisen huumaantuneena useita tunteja.

Aine voi lamauttaa hengityksen, jolloin seurauksena on kuolema, jos kukaan ei aloita paikalla elvytystä ja hälytä apua 112:sta.

Poliisin ja tullin tietoon tulleet muuntohuumeiden käyttäjät ovat olleet yleensä nuoria tai nuoria aikuisia. Tullin rikostutkinnassa tavatut nuorimmat huumekokeilijat ovat olleet 12–14-vuotiaita. Yleisin käyttäjäryhmä ovat kuitenkin 20-30-vuotiaat miehet.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut