Leppävirran veteraanit pelastettiin c-kaseteilta

Sivistysjohtaja Ann-Mari Karvinen, perinnetyöryhmän Risto Sojakka ja Pentti Huopainen ja kirjastonhoitaja Marja Eklund esittelevät kotiseutukokoelman uutta osaa. Martti Ripaoja

Martti Ripaoja

<story-element type="paragraph"> Leppävirran kirjaston kotiseutukokoelmassa on nyt yleisön ulottuvilla huomattava määrä veteraanisukupolveen liittyvää aineistoa, muun muassa veteraanien ja lottien haastatteluja 1980-luvun puolivälistä lähtien.

<story-element type="paragraph"> Koko haastatteluaineiston kuunteleminen on noin kolmen täyden työviikon urakka. Digitaaliseen muotoon pelastettiin vanhoilta c-kaseteilta noin 80 tuntia veteraanien ja lottien haastatteluja ja noin 40 tuntia Leppävirran Karjala-seuran haastatteluja.

<story-element type="paragraph"> – Todettiin, että on jo kiire, ennen kuin nauhat menevät piloille. Sotavahinkosäätiön 1500 euron apurahan turvin ne saatiin digitoitua, kertoo Pentti Huopainen Leppävirran veteraaniperinnetyöryhmän sihteeri.

<story-element type="paragraph"> – Pelättiin, moniko kasetti enää edes toimii, mutta nykytekniikalla ne saatiin talteen.

<story-element type="paragraph"> Haastattelut ja museokuvat löytyvät kirjaston kotiseutukokoelmasta, ja niihin voi tutustua kirjaston koneella. Paperille kirjattuja haastatteluja voi lainata myös kotiin.

<story-element type="paragraph"> – Ne lähtivät heti lainaan, sivistysjohtaja Ann-Mari Karvinen sanoo.

<story-element type="paragraph"> – On iso ero, onko aineisto c-kasetilla kesäisin auki olevassa museossa vai digitaalisessa muodossa kirjastossa, yleisön saatavilla. Meillä on myös tarkoitus saada kaikki museon kuvat digitoitua ja luetteloitua ja valtakunnalliseen Finna-kokoelmaan.

<story-element type="paragraph"> Vuonna 2013 perustettu veteraaniperinnetyöryhmä on myös kartoittanut paikkakunnan sotamuistomerkit ja sankarivainajien Pro Patria -taulut. Leppävirralla on rajauksesta riippuen 420-430 sankarivainajaa.

<story-element type="paragraph"> Heidän nimensä aiotaan koota myös uusiin tauluihin, jotka sijoitetaan kirkon seinälle. Taulujen paljastus tapahtuu Suomen satavuotispäivänä 6.12.2017.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut