Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leppävirran veteraanit pelastettiin c-kaseteilta

<story-element type="paragraph"> Leppävirran kirjaston kotiseutukokoelmassa on nyt yleisön ulottuvilla huomattava määrä veteraanisukupolveen liittyvää aineistoa, muun muassa veteraanien ja lottien haastatteluja 1980-luvun puolivälistä lähtien.

<story-element type="paragraph"> Koko haastatteluaineiston kuunteleminen on noin kolmen täyden työviikon urakka. Digitaaliseen muotoon pelastettiin vanhoilta c-kaseteilta noin 80 tuntia veteraanien ja lottien haastatteluja ja noin 40 tuntia Leppävirran Karjala-seuran haastatteluja.

<story-element type="paragraph"> – Todettiin, että on jo kiire, ennen kuin nauhat menevät piloille. Sotavahinkosäätiön 1500 euron apurahan turvin ne saatiin digitoitua, kertoo Pentti Huopainen Leppävirran veteraaniperinnetyöryhmän sihteeri.

<story-element type="paragraph"> – Pelättiin, moniko kasetti enää edes toimii, mutta nykytekniikalla ne saatiin talteen.

<story-element type="paragraph"> Haastattelut ja museokuvat löytyvät kirjaston kotiseutukokoelmasta, ja niihin voi tutustua kirjaston koneella. Paperille kirjattuja haastatteluja voi lainata myös kotiin.

<story-element type="paragraph"> – Ne lähtivät heti lainaan, sivistysjohtaja Ann-Mari Karvinen sanoo.

<story-element type="paragraph"> – On iso ero, onko aineisto c-kasetilla kesäisin auki olevassa museossa vai digitaalisessa muodossa kirjastossa, yleisön saatavilla. Meillä on myös tarkoitus saada kaikki museon kuvat digitoitua ja luetteloitua ja valtakunnalliseen Finna-kokoelmaan.

<story-element type="paragraph"> Vuonna 2013 perustettu veteraaniperinnetyöryhmä on myös kartoittanut paikkakunnan sotamuistomerkit ja sankarivainajien Pro Patria -taulut. Leppävirralla on rajauksesta riippuen 420-430 sankarivainajaa.

<story-element type="paragraph"> Heidän nimensä aiotaan koota myös uusiin tauluihin, jotka sijoitetaan kirkon seinälle. Taulujen paljastus tapahtuu Suomen satavuotispäivänä 6.12.2017.