Pikkuhousubarometri povaa parempia aikoja: "Kyllä se voi olla hyvinkin mahdollista"

Lady Royalin yrittäjän Leea Kuopan kehittämä pikkuhousubarometri pystyy hänen mukaansa hyvin kuvaamaan talouden syklejä ja ihmisten kulutuskysynnän vaihteluja. Aake Roininen

Kari-Pekka Issakainen

<story-element type="paragraph"> Kulutuskysyntä on yksi keskeisimmistä talouden mittareista. Jokainen kuluttaja ohjailee talouden kehittymistä omilla ostopäätöksillään eri hintaisten vaihtoehtojen välillä.

<story-element type="paragraph"> Yleensä makrotalouden vaihteluja seurataan tilastodatan avulla ja talouden vaihteluja ennustetaan niiden perusteella. Samalla on käytössä lukuisa määrä erilaisia vaihtoehtoisia indikaattoreita, joiden avulla voidaan havaita kulutuskysynnän muutoksia.

<story-element type="paragraph"> Yksi sellainen on kuopiolaisen naisten alusvaateliikkeen Lady Royalin yrittäjän Leea Kuopan kehittämä pikkuhousubarometri. Hänen mukaan se pystyy hyvin kuvaamaan talouden syklejä ja ihmisten kulutuskysynnän vaihteluja. Kuoppa kehitti barometrin seuratessaan tilausmäärien ja varastokoon kehitystä.

<story-element type="paragraph"> – Pikkaribarometrin ideana on, että hyvinä aikoina asiakkaat ostavat kahdet kalliin sarjan pikkuhousut. Ensimmäiset signaalit laskukaudesta tulevat silloin kun toiset pikkarit jätetään ostamatta, tai ne vaihdetaan halvempiin.

<story-element type="paragraph"> Kuoppa ryhtyi vuonna 2013 pyörittämään hänen äitinsä 30 vuotta sitten perustamaa perheyritystä. Nyt kalliimmat tuotteet ovat alkaneet taas tehdä kauppansa.

<story-element type="paragraph"> – Vasta oikeastaan viime syksynä kahdet premium-luokan pikkuhousut alkoivat taas mennä kaupaksi.

<story-element type="paragraph"> Alusvaatebisneksessä premium-luokan kokonaisuuden, eli liivien ja pikkuhousujen keskihinta on noin 150 euroa. Alusvaatteiden hinnat eivät ole nousseet, vaikka kuluttajahinnat ovat muutoin kohonneet.

<story-element type="paragraph"> – Vaikka liikevaihtomme on pudonnut huippuajoista, niin olemme saaneet sen kasvuun ja tulos on ollut joka vuosi positiivinen Kuoppa kertoo.

<story-element type="paragraph"> Lady Royalin liikevaihto on noin puoli miljoonaa euroa. Sillä on myymälät Kuopiossa Matkuksen kauppakeskuksessa sekä keskustassa H-talossa.

<story-element type="paragraph"> – Ainakin pikkaribarometrin mukaan keskustan vetovoima on lisääntynyt ja kaupankäynti on piristynyt. Matkuksen vetovoima on oikeastaan vasta alussa ja se tulee varmasti lisääntymään, Kuoppa uskoo.

<story-element type="paragraph"> Lady Royalin asiakkaat ovat pääasiassa kuopiolaisia naisia. Alusvaateliikkeellä on myös laaja miesasiakaskunta, jotka tekevät ostoksia erityisesti jouluksi ja äitienpäiväksi.

<story-element type="paragraph"> – Mutta meillä on myös asiakkaita etelästä ja pohjoisesta. Matkukseen tullaan bussilla 300 kilometrin päästä, Kuoppa muistuttaa.

<story-element type="paragraph"> Myös venäläisiä asiakkaita on selvästi enemmän kuin pitkään aikaan.

<story-element type="paragraph"> – Venäläisiä asiakkaita on nyt selvästi enemmän kuin vuosiin. Mutta he käyvät Matkuksessa, ei heitä juuri täällä keskustassa näy.

<story-element type="paragraph"> Ekonomistin korviin savolainen pikkuhousubarometri kuulostaa mahdolliselta ja toimivalta mittarilta.

<story-element type="paragraph"> – Kyllä se voi olla hyvinkin mahdollista. Ei minulla ole mitään syytä lähteä sitä tyrmäämään, OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen sanoo.

<story-element type="paragraph"> Kuopiolaista syntyperää oleva Heiskanen muistuttaa, että taloudessa pienetkin muutokset ja yksityiskohdat voivat kertoa paljon erilaisia asioita.

<story-element type="paragraph"> Talouden suuntaa ja näkymiä on perinteisesti yritetty haarukoida useilla keinoilla. Esimerkiksi korkealta näkyvien nostokurkien lukumäärää on perinteisesti pidetty hyvänä rakentamisen indikaattorina.

<story-element type="paragraph"> Maailmalla premium-luokan luksushyödykkeiden kysynnän elpymisen on uskottu kertovat talouden epymisestä. Esimerkiksi niin sanottu samppanjaindeksi ennakoi talouskasvua. Siinä on yhdistetty bruttokansantuotteen kehitys ja Alkon myyntitilastot.

<story-element type="paragraph"> Paljon käytetty mittari on taksi-indikaattori. Talousnäkymien parantumisen on sanottu olevan suorassa yhteydessä taksien tilauksiin.

<story-element type="paragraph"> Pakettiautoindeksi on yksi kotimarkkinoilla käytetty mittari. Pakettiautokaupan on sanottu sukeltavan puoli vuotta ennen talouskasvun hyytymistä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut