Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Berner kertoo tieliikenteen uudistuksesta: "Mullistus suurempi kuin auton keksiminen"

Liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) mukaan tieliikenteen uudistus tulee olevaan valtava. Hän kuvaili meneillään olevan tiedotustilaisuuden alussa mullistusta suuremmaksi kuin auton keksiminen.

Hänen mukaansa valtion varat eivät riitä ylläpitämään tai kehittämään liikenneverkkoa. Korjausvelan paikkaus vaatii erityistehtäväyhtiön perustamista. Liikenneverkko yhtiö aloittaisi toimintansa vuoden 2018 alussa. Rata- ja vesiväylät siirtyisivät yhtiöön vuoden 2019 alussa.

Omistajuus jakautuisi niin, että valtiolla on 65 ja maakunnilla 35 prosenttia. Tehtävinä olisi valtion tieverkon kunnossapito, korjaukset ja kehittäminen. Toimintaa rahoitettaisiin keräämällä maksuja liikenneverkon käytöstä. Samalla alennettaisiin auto- ja ajoneuvoveroja.

Bernerin mukaan polttoaineveron lasku, ajoneuvoveron lasku ja autoveron poisto ovat työkaluja, jotka tuottavat hyötyä ja uudistumista käytännössä koko maahan.

 

Liikenneverkon rahoittamiseksi kerättäisiin liikenneministeriön esityksen mukaan tien käyttäjiltä aikaan perustuvia maksuja, jotka eivät vaatisi paikannusta. Maksut voisivat olla kuukausi- tai vuosimaksuja.

Palveluoperaattorit voisivat myös tarjota kilometripohjaiseen hinnoitteluun perustuvia paketteja. Silloin käyttäjän tulisi hyväksyä ajoneuvon paikantaminen, jotta tiedetään, liikkuuko ajoneuvo liikenneverkkoyhtiön, kunnan tai yksityisen omistajan tiellä.

Liikenne- ja viestintäministeriö ei ehdota ajoneuvojen pakollista seurantaa. Liikenneverkkoyhtiö keräisi tien käytöstä aikaperusteisen maksun, joka ei vaadi paikannusta.

 

Voit seurata Bernerin tiedotustilaisuutta täältä.

Liikenne ja viestintäministerin raportti löytyy täältä.