Suden kannanhoidollinen metsästys tepsii salametsästykseen

<story-element type="paragraph"> Luonnonvarakeskuksen (Luke) erikoistutkijan Ilpo Kojolan mukaan kaksi kertaa toteutettu suden kannanhoidollinen metsästys näyttäisi vähentäneen suden salametsästystä.

<story-element type="paragraph"> Kannanhoidollinen metsästys toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2015 ja toisen kerran viime vuonna. Ensimmäisellä kerralla poronhoitoalueen ulkopuolella kaadettiin 17 ja toisella kerralla 43 sutta.

<story-element type="paragraph"> – Jo ensimmäisen jakson aloittamisen jälkeen oli nähtävissä, että salametsästystä oli vähemmän kuin aiemmin. Toisesta jaksosta on vielä ennenaikaista sanoa, mutta tuntuu, että se toimii toivottuun suuntaan, Kojola sanoo.

<story-element type="paragraph"> Kannanhoidollisen metsästyksen avaamisella pyrittiin muun muassa siihen, että laitonta pyyntiä saadaan vähennettyä.

<story-element type="paragraph"> – Tavoitteena oli myös parantaa mahdollisuuksia vaikuttaa ja kontrolloida susikantaa. Vallitsevaan tilanteeseen on oltu laajasti tyytymättömiä. Mutta tämäkin tyytymättömyys on lieventynyt, Kojola sanoo.

<story-element type="paragraph"> Syksyn 2015 ja alkuvuoden 2016 välisenä aikana Suomessa tapettiin tai kuoli kaikkiaan 78 sutta, joista 43 kannanhoidollisessa metsästyksessä. Lisäksi niin sanotuilla vahinkoperusteisilla luvilla kaadettiin 12, poliisin määräyksestä 14 sekä liikenteessä neljä eläintä.

<story-element type="paragraph"> Luken arvion mukaan viime helmikuussa Suomessa oli 200–235 sutta. Uusi kartoitus tehdään lähiaikoina.

<story-element type="paragraph"> Salametsästyksen määrästä tai sen vähentymisestä ei tarkkoja tietoja ole. Joidenkin arvioiden mukaan susia kaadetaan laittomasti jopa useita kymmeniä vuosittain.

<story-element type="paragraph"> Kolmas kannanhoidollinen metsästys toteutetaan tänä vuonna. Järjestelmää on uusittu siten, että siinä tarkastellaan aiempaa tarkemmin alfayksilöiden kuolleisuutta. Se voi vaikuttaa metsästyksen jatkumiseen ja lopulliseen pyyntilupien määrään.

<story-element type="paragraph"> – Nimenomaan alfanaaraat on mahdollista tunnistaa nopeastikin. Alfaurokset ovat hankalampia, Kojola sanoo.

<story-element type="paragraph"> Hän osallistui keskiviikkona Kuopiossa järjestettäviin Riistapäiviin.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut