Useista vainajista löytynyt U-huumetta - kuolemansyitä tutkitaan vielä lisää

Suomessa kuoleman syy selvitetään tarkemmin kuin monissa maissa. Vainajista löydetään seulonnoissa muun muassa aiempaa enemmän erilaisia huumeita. Risto Aalto

Asta Tenhunen

Useista vainajista on löytynyt uutta U-huumetta. Tarkkaa määrää ei kuitenkaan toistaiseksi tiedetä Suomessa.

U-huumeeseen kuoli viime vuoden puolella noin kymmenen kuukauden aikana ainakin viisi ihmistä. Yksi kuolemista sattui Nilsiän Tahkolla, kun nuorten aikuisten porukka oli viettämässä siellä vapaa-aikaansa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan menehtyneitä on kuitenkin vielä useita lisää, sillä monia kuolemansyyntutkintoja talvelta on kesken.

– Kuolintodistukset valmistuvat viiveellä. Se tiedetään tällä hetkellä, että seulonnassa on tullut runsaasti löydöksiä U-huumeesta. Siitä on tullut nyt havaintoja enemmän kuin mistään muusta uudesta muuntohuumeesta, oikeuskemian professori Ilkka Ojanperä THL:sta kertoo.

Ojanperän mukaan myös poliisin havainto uudesta huumesekoituksesta eli U-huumeen ja fentanyylin yhdistelmästä täsmää vainajista tehtyihin havaintoihin.

– Oikeuskemiallisissa tutkimuksissa näkee, jos henkilöstä löytyy sekä U-huumetta että fentanyyliä. Löydöksen perusteella ei pystytä kuitenkaan sanomaan, onko niitä käytetty samassa sekoituksessa. Se selviää juuri taustatiedoista, joita esimerkiksi poliisi kerää.

Ojanperän mukaan esimerkiksi poptähti Princen todettiin viime keväänä kuolleen juuri vastaavaan yhdistelmään. Uusi sekoitus on ilmeisesti levinnyt muoti-ilmiönä useissa länsimaissa nopeasti ainakin viime keväästä alkaen.

– Nenään sumuttaminen on monen mielestä armeliaampi käyttötapa kuin pistäminen. Aine vaikuttaa kuitenkin sitäkin kautta nopeasti. U ja fentanyyli ovat molemmat vahvoja opioideja, jotka voivat aiheuttaa hengityslamaa.

– Sitä ei tiedetä, mikä U:ssa viehättää. Onko sen saatavuus helpompaa ja hinta halpaa? On epäselvää, miksi se on niin kamalan muodissa tällä hetkellä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut