Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansanedustajat Soininvaarasta: "Vesitetään ja nulliteerataan "

Pohjois-Savon kansanedustajilta on tipahdellut Savon Sanomien toimitukseen tuoreita kannanottoja Osmo Soininvaaran selvityksestä.

Kansanedustaja Seppo Kääriäinen (kesk.) toteaa, että toistaiseksi kysymys on selvitysmiehen selvityksestä, ei vielä enemmästä. Olennaista on ministeri Pirkko Mattilan (ps.) ja koko hallituksen kannanotto, jota odotetaan.

– "Koplaus" Fimean pääpaikan ja neurokeskuksen välillä on outoa. Ne ovat kaksi eri asiaa. Tämäntapaisen kaupan tarjoaminen kummeksuttaa. Fimean tulevaisuus on ratkaistava omana asianaan, sanoo Kääriäinen.

– Jos Fimean pääpaikka siirretään Helsinkiin, olisi se vastaansanomaton esimerkki siitä, miten hallituksen päätöksiä vesitetään ja nulliteerataan. Joutuu myös kysymään ylipäätään alueellistamisen tulevaisuuden perään.

Pohjois- Savon maakuntahallitus käsittelee tilannetta maanantaina. Maakuntahallitus on aiemmin ottanut johdonmukaisesti kantaa Kuopion puolesta Fimean pääpaikkana.

Kansanedustaja Markku Rossista (kesk.) selvitysmies Soininvaaran raportti Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta on harvinaisen törkeä tilaustyö, jolla pyritään vesittämään aiempien hallitusten päätökset Fimean pääpaikan sijoittamisesta Kuopioon.

– Soininvaaran mukaan Suomessa ei voi olla kansainvälistä lääkealan toimintaa muualla kuin Helsingissä. Tämä kertoo jo osaltaan räikeästä muun Suomen osaamiskeskittymien aliarvioinnista.

Rossista Fimealle on saatava aikaan työrauha.

– Parhaiten se toteutuu, kun valtioneuvosto tekee päätöksen Fimean päätoimipaikan jatkamisesta Kuopiossa ja luo edellytykset lääkealan kehittämiselle.

 

Keskustan Hannakaisa Heikkinen näkee Soininvaaran raportissa myös hyvää.

– Jos hallitus päätyy kannattamaan Soininvaaran esitystä, on hyvä, ettei ratkaisu veisi alueelta yhtään työpaikkoja, vaan täällä olevat Fimean työpaikat säilyvät. Kun tähän tietoon yhdistää esityksen sijoittaa Kuopioon uusi Kansallinen neurokeskus, luen Soininvaaran selvityksen olevan alueellemme vahvasti myönteinen.

Heikkisestä Neurokeskuksen sijoittaminen Kuopioon toisi paitsi työpaikkoja itse neurokeskuksessa, hyvin todennäköisesti myös runsaasti työpaikkoja alan yritystoimintaan.

Neurokeskuksen tarkoituksena on koordinoida maanlaajuisesti neurotieteiden kehitystä ja siihen liittyvää yritysyhteistyötä.

Heikkinen muistuttaa, että hallitus on jo aiemmin päättänyt syöpä- ja genomikeskusten perustamisesta.

– Kun sen lisäksi saamme neurokeskuksen, tulee se huomattavasti vahvistamaan Suomen asemaa näiden osaamisalueiden kansainvälisesti haluttuna tutkimus-, kehitys- ja liiketoimintakumppanina. Tämä olisi todellinen tulevaisuusinvestointi Itä-Suomelle. Neurotieteiden koordinointi soveltuu alueellemme luontevasti täällä jo olevan osaamisen ja tutkimuksen vuoksi.

Keskustan Elsi Katainen muistuttaa, että Fimean alueellistamisesta on voimassa oleva päätös.

– Aiemman raportin tavoin tässä halutaan nyt vesittää alueellistamispäätös tarkoitushakuisin perustein Helsingin hyväksi. Vaikuttamistyötä Fimean puolesta on jatkettava määrätietoisesti, koska poliittista harkintaa ei ole vielä tehty.

Kataisesta Kansallisen neurokeskuksen saaminen Kuopioon tai lääkevalvontaviraston tulo Suomeen ylipäätään ovat tällä hetkellä vain epävarmoja lupauksia.

– Soininvaara jatkaa siitä, mihin aiempi raportti jäi. Perustelut ovat spekulatiivisia. Fimean alueellistamispäätöksen liittäminen useamman asian yhteyteen vaikuttaa tarkoituksenhakuiselta koplaukselta.

 

Vasemmistoliiton Matti Semistä Soininvaaran selvitys tappiollinen Itä-Suomea kohtaan yhteiskunnan toimintojen alueellistamispyrkimyksiin liittyen.

– Hyvää siinä on se, että esitetään lääkehuollon kehittämiseen ja lääkehoitojen arviointiin liittyviä toiminnan jatkamista Kuopiossa. Lisäksi esitys maakunnallisten sosiaali-ja terveyspalveluiden tutkimuslaitoksen perustaminen Kuopioon on positiivinen esitys!

Myös kristillisten Sari Essayahille Soininvaaran selvitys on pettymys Fimean päätoimipaikan suhteen.

– Nyt vetoan perussuomalaiseen ministeriin Pirkko Mattilaan ja keskustan ministeri Juha Rehulaan, että he uskaltavat pysyä aiemmin päätetyssä ja samalla näyttää, että puolueet oikeasti tukevat näissä ratkaisuissa myös maakuntia.

Selvityksessä esitetään myös maakuntien sote-palvelujen tutkimuslaitoksen Masoten perustamista viidelle paikkakunnalle.

– Hallituksen esitys lähtee verovaroilla kustannettavien sote-palvelujen yhtiöittämisestä, joten tämän tyyppisen tuottavuuden ja vaikuttavuuden arvioinnin tulisi olla ministeriössä. Työterveyslaitoksen ja Työturvallisuuslaitoksen yhdistäminen sen sijaan vaikuttaa perustellulta.

 

Kokoomuksen Markku Eestilä toteaa, että Soininvaaran esitys Helsingistä Fimean pääpaikaksi oli jo etukäteen selviö.

– Toki hän esittää muutakin, lähinnä hallinnon lisäyksiä, joilla asia voitaisiin sopia ja hyvittää Fimean siirto Helsinkiin.

Voimassa olevan päätöksen mukaan Fimean pääpaikka on Kuopio, painottaa Eestilä.

– Soininvaaran esitys sisältää kyllä uusia avauksia, jotka toisivat toimintoja ja työpaikkoja Kuopioon. Ne pitää tietenkin rakentavasti tutkia.

Eestilästä Soininvaaran esitys on esitys muiden esitysten joukossa.

– Se ei poista sitä tosiasiaa, että ministeriö ja Fimean johto ei ole pannut Fimeaan liittyviä linjauksia toimeksi, vaan enemmänkin jarruttanut päätoimipaikan eli Kuopion kehitystä. Tämä on poliittisen päätöksenteon uskottavuuden ja toimeenpanon kannalta vakava asia.

Eestilästä Fimean Helsingin työpaikkoja ei ole oltu eikä olla pakkosiirtämässä mihinkään kuten Soininvaara antaa ymmärtää.

– Olipa tuleva ratkaisu mikä tahansa, Fimean alueellistamista ei voi vesittää, vaan toiminta Kuopiossa ja siihen liittyvät työpaikat pitää olla jo pohjaratkaisussa mukana.

 

Uutista täydennetty 18.1. kello 13:10 Heikkisen ja Semin kommenteilla ja kello 13:40 Kataisen kommenteilla.