Norjan autoilijoiden etujärjestö NAF: varokaa dieselhysteriaa!

Dieselien osuus uusista autoista laskee.

Kaikki autoilu aiheuttaa pakokaasuja. Vähäniitty Mikko

Timo Riistaniemi

Yli 500 000 maksavan jäsenen autoilijoiden etujärjestö NAF (Norges Automobil-Forbund) kommentoi Oslon dieselautokieltoa tiistaina. Tiistaina kello 06-18 oli dieselautoilla ajavilla yksityisautoilijoilla ajokielto Oslon alueella. Kielto jäi yksipäiväiseksi.

NAF näki jo jonkinlaista dieselhysteriaa ilmassa:

– Tämä on suurkaupunkien ongelma, satunnainen ongelma Oslossa ja Bergenissä. Norja on kuitenkin harvaan asuttu pitkien etäisyyksien maa, NAF:n viestintäpääliikkö Inger Elisabeth Sagedal muistutti.

– Dieselauto leimataan turhaan ilmastopahikseksi, vaikka todellisuudessa se on hyvä vaihtoehto pitkien matkojen ajoon, Sagedal jatkoi

Dieseleiden ongelma on typpiyhdisteet, jotka huonontavat ilman laatua. Mutta toisaalta bensiiniautot päästävät suhteellisesti enemmän kasvihuonekaasua, hiilidioksidia, ilmakehään.

Sagedalin mukaan ei ole syytä rynnätä autokaupoille, jos on välttämätöntä ajaa pitkiä matkoja.

Norjassa dieseleiden suosio laskee. Vuonna 2015 Norjassa myydyistä henkilöautoista 41 prosenttia oli dieseleitä, viime vuonna enää 31 prosenttia.

Lähde: NRK

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut