Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Haluatko olla viikon lammas- tai lehmipaimen? Metsähallituksen haku alkoi

Metsähallitus etsii paimenia yhteensä 11 kohteeseen.

Metsähallitus etsii lammas- ja lehmipaimenia ensi kesäksi.

Lammaspaimenille olisi töitä kymmenessä kohteessa eri puolilla Suomea. Mukana on kansallispuistokohteista Isojärvi, Koli, Kolovesi, Lemmenjoki, Pyhä-Häkki ja Syöte. Luonnonsuojelualueista mukana ovat Närängän luonnonmetsä, Mikkelin Neitvuori ja Kuhmon Elimyssalo. Uusi kohde on Utsjoen Välimaan saamelaistila.

Ensimmäistä kertaa Metsähallitus tarjoaa töitä myös lehmipaimenille, jotka paimentavat lapinlehmiä Evon retkeilyalueella Mustilahden torpassa.

Paimenpesti kestää viikon. Paimenien päivittäisiin tehtäviin kuuluu vaihtaa eläimille raikasta juomavettä, seurata eläinten yleiskuntoa ja siirtää eläimiä laidunlohkolta toiselle. Lisäksi paimenien kannattaa laskea lauman eläimet päivittäin, jotta mahdolliset karkulaiset saadaan kiinni. Aikaa jää myös retkeilyyn ja luonnosta nauttimiseen. Halutessaan voi osallistua myös muihin suojelualueen hoitotöihin.

Lampaat ja lehmät ovat luontokohteiden luonnonhoitajia, jotka pitävät niittyjä ja perinnemaisemia avoimina sekä huolehtivat luonnon monimuotoisuudesta.

Jokaisella paimenella on käytössään tila tai tupa, jonka koon mukaan paimen voi ottaa perheen tai ystäviä seurakseen.

Paimen vuokraa tilan Metsähallitukselta viikoksi. Viikkomaksu on 350–450 euroa, sillä katetaan tilan ja eläinten ylläpitokuluja ja luonnonhoidon kustannuksia.

Haku vuoden 2017 paimenviikoille alkoi 16. tammikuuta. Haku jatkuu 23.1.2017 kello 12.00 asti.

Haku tapahtuu verkossa. Jokaiseen paimenkohteeseen haetaan erillisellä lomakkeella. Metsähallitus suosittelee tutustumaan kohteisiin etukäteen, koska kohteet ovat erilaisia.

Lammas- ja lehmipaimenet arvotaan ilmoittautuneiden joukosta helmikuun 2017 aikana.

Viime vuonna lammaspaimeneksi haki 3 621 henkilöä. Tuolloin hakemusten määrä nelinkertaistui edellisvuoteen verrattuna. Suosituin kohteista oli Etelä-Savossa sijaitsevan Koloveden kansallispuiston Huhtiniemen talo.

Hae lammas- tai lehmipaimeneksi: www.luontoon.fi/vapaaehtoistoiminta/lammaspaimenet