Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luottokorttihuijaukset ovat jyrkässä kasvussa Ruotsissa: korttien tunnusluvuilla ostetaan muissa maissa internetistä tavaraa

"Rikosten selvitysprosentti lähellä nollaa."

Luottokorttivarkaudet ja -huijaukset ovat yleistyneet Ruotsissa hurjasti. Kun varkaat saavat luottokorttitiedot kerran haltuunsa, käytetään tietoja useisiin nettiostoksiin.

Viime vuonna internet-huijauksia oli 39 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kortteja käytettiin kaikkiaan yli 77 000 nettiostoon.

– Poliisilaitokset hukkuvat rikosilmoituksiin, joissa ruotsalaisen korttia on käytetty internet-ostoksiin, sanoo esitutkintajohtaja Jan Olsson kansallisesta petosrikoskeskuksesta (NBC).

Luottokorttitietoja anastetaan erilaisilla tietomurroilla.

Rikosten selvittämisprosentti on lähellä nollaa, sillä asialla ovat monikansalliset rikosliigat, joiden käpälälautaan saaminen on liki mahdotonta.

– Emme voi soittaa Guatemalaan ja pyytää, ettei tilausta toimiteta huijarille, Olsson kommentoi.

Viime syksynä petosten määrä kuitenkin väheni jonkin verran, kun poliisi otti tarkempaan syyniin yritykset, joista luottokorttitietoja on tukuttain varastettu.

Pankit ovat tulleet apuun. Asiakas voi esimerkiksi sopia pankin kanssa, että luottokortti lukitaan joka ostokerran jälkeen automaattisesti.

Pankit voivat myös vaatia asiakkaaltaan pakollisen kirjautumisen omaan nettipankkiin aina kun asiakas yrittää maksaa luottokortilla ostoksiaan jonkun nettikaupan sivuilla.

Lähde: Svenska Dagbladet