Suonenjokelainen Tiina vedätti nettihuijaria: "Hirmu hauska ajanviete"

Suonenjokelainen Tiina Laukkanen otti saamansa huijausviestin huumorilla ja päättikin vedättää itse huijaria. Aleksi Poutanen

Jukka-Pekka Räsänen

Poliisille tulee jatkuvasti rikosilmoituksia nettihuijauksen uhreilta. Perinteisten sähköpostitse lähetettyjen niin sanottujen nigerialaiskirjeiden lisäksi nykypäivän nettihuijarit ottavat uhreihinsa yhteyttä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Nykyään on tyypillistä, että uhria lähestytään auervaaramaisesti väärennetyllä profiililla Facebookin tai deittipalvelujen kautta. Suonenjoella asuva Tiina Laukkanen, 62, sai viime keväänä yllättäen sähköpostilla yhteydenoton "Dennikseksi" esittäytyneeltä amerikkalaismieheltä.

Laukkasen hälytyskellot soivat heti ja hän arvasi, että kyse on huijauksesta. Huumorintajuinen nainen päätti kuitenkin huijata itse huijaria.

"Dennis" oli kertonut vaimonsa kuolleen auto-onnettomuudessa, jonka jälkeen hän oli jäänyt 6-vuotiaan tyttärensä kanssa kahdestaan.

– Minäkin kerroin olevani leski. Hän ei ymmärtänyt sen vertaa, että olisi katsonut Facebook-profiiliani, josta olisi nähnyt minun olevan naimisissa, Laukkanen nauraa.

 

Kirjoittelu jatkui kuukausia. "Dennis" kertoi olevansa arkkitehtikoulun käynyt sotilas.

– Hän ihastui minun profiiliini eikä ikäkään kuulemma haitannut mitään. Hän sanoi olevansa rakastunut.

Huijauksen alustus oli pitkäjänteistä. "Dennis" lähetti sähköpostilla Tiinalle kuvia talostaankin.

– Ja oli muuten vähän hulppeampi talo! Olisin sinne muuttanut ihan mielelläni, Laukkanen velmuilee.

Hän itse kertoi huijarille olevansa rikas rouva, joka oli vasta saanut perinnön. Laukkanen uskotteli myös matkustelevansa tämän tästä ulkomailla.

– Myös hän kertoi olevansa varakas ja painotti miten ihanaa on, kun tässä on kyse vain rakkaudesta eikä rahasta.

Kuukausia kestäneen vedätyksen aikana "Dennis" ei ennättänyt pyytää kertaakaan rahaa. Laukkanen on kuitenkin varma, että jossain vaiheessa pyyntöjä olisi alkanut tulla.

– Ei ne (huijarit) ole tyhmiä vaan etenevät hitaasti, hän painottaa.

– Jos ei olisi elämänkokemusta ja avointa luonnetta, siihen olisi niin helppo langeta. Varmaan yksinäisyys ajaa siihen, ja minua säälittävät hirveästi ne ihmiset, jotka ovat langenneet siihen, hän jatkaa.

 

Laukkanen tietää huijarin voivan olla jotain ihan muuta kuin mitä Facebook-profiilissa annettiin ymmärtää.

– Hirveän komea mies oli. Sanoin miehellenikin, että katso miten komea mies minulla olisi tuolla. Lapsillekin sanoin, että kohta teillä on uusi isäpuoli, lähdetään porukalla katsomaan, hän vitsailee.

Viestittely alkoi tyrehtyä, kun Laukkanen kertoi "Dennikselle" matkaavansa Espanjassa sijaitsevalle talolleen ja pyysi tätäkin saapumaan sinne. Kosiskelija ei yllättäen ennättänytkään sinne, hänellä kun oli kiire rakentaa Laukkaselle kuntokeskusta Dubaihin. Lopulta Laukkanen katkaisi pelin itse, eikä enää vastaillut saapuneisiin viesteihin.

– Minulta meni mielenkiinto siihen. Mutta hirmu hauska ajanviete oli minulla, kieroksi savolaiseksi tunnustautuva nainen naureskelee.

 

Laukkanen kertoo saman huijarin lähettäneen viestejä myös hänen Facebook-kavereilleen. Hänellä itsellään on parhaillaan useita outoja kaveripyyntöjä Facebookissa, joiden hän uskoo olevan niin ikään huijausyrityksiä.

– Minulla on 16 uutta huijaria Facebookissa odottamassa. Sitten kun on oikein tylsää, ryhdyn ehkä taas vedättämään.

Laukkasen kohdalle osunut huijausyritys ei ole harvinainen. Poliisin tietoon on esimerkiksi viimeisen vuoden aikana tullut lukuisia tapauksia, joissa uhrina on ollut keski-iän ylittänyt nainen ja tekijänä henkilö, joka on esiintynyt USA:n armeijan sotilaana. Laukkanen varoittaakin lankeamasta yllättäen ja pyytämättä tuntemattomalta tulleisiin viesteihin. Nettihuijarit käyttävät hyväkseen ihmisten hyväntahtoisuutta ja rakkauden kaipuuta.

– Ei kannata ryhtyä mihinkään tekemisiin. Ne osaavat pelata niin psykologista peliä ja iskeä herkkään kohtaan. Sehän on ihan inhimillistä, että haluaa uskoa sellaiseen.

 

Poliisi kertoo huijauksen yleensä etenevän lopulta niin, että uusi nettirakas on alkanut pian pyytää uhriltaan rahaa viisumiin tai toisessa maassa jumissa olevan huomattavan suuren omaisuuden siirtämiseen. Tekijä on luvannut tulla tapaamaan uhria tämän kotimaahan saatuaan rahat. Tekijä on saattanut jopa lähettää uskottavia, mutta väärennettyjä asiakirjoja tai valokuvia uhrin harhauttamiseksi.

Uhrin lähetettyä rahaa ulkomaiselle pankkitilille, on tekijälle sattunut jokin odottamaton este tai vastoinkäyminen, jonka takia hän tarvitsee vielä lisää rahaa. Poliisille ilmi tulleissa tapauksissa uhri on saattanut lähettää rahaa jopa kymmenien tuhansien eurojen edestä ennen kuin on tajunnut tulleensa huijatuksi.

– Usein uhri kokee häpeää ja jättää tästä syystä rikosilmoituksen tekemättä. Huijauksen kohteeksi joutuminen on kuitenkin inhimillistä, eikä tarvitse olla erityisen hyväuskoinen tai hölmö joutuakseen uhriksi. Huijari on oman alansa ammattilainen, Poliisin tiedotteessa varoitetaan.

– Jos olisin mennyt halpaan, en olisi varmasti kertonut tapauksesta kenellekään, myös Laukkanen myöntää.

 

Tekaistujen nettiprofiilien takana on yleensä kansainvälinen järjestäytynyt rikollisuus ja tekijät ovat taitavia ja uskottavia ja osaavat tarjota uhrille juuri sitä, mitä tältä puuttuu ja imarrella oikealla tavalla.

Poliisi muistuttaa, ettei tuntemattomalle henkilölle tai henkilölle, jonka henkilöllisyydestä ei ole varma, ei koskaan tule lähettää pieniä tai suuria summia rahaa.

Tuntemattomalle ei myöskään koskaan tule lähettää kopiota passista tai muista henkilökohtaisista tiedoistaan.

 

Tiina Laukkasen vedätyksestä uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.