Petri Tamminen: Suomen historia

Eija Komu

Petri Tamminen: Suomen historia. Otava 2017. 157 s.

Petri Tammisen Suomen historia kunnioittaa tutulla lakonisella tyylillä satavuotiasta Suomea. Aineisto on peräisin haastatteluista. Tamminen jututti teosta varten yli viittäsataa ihmistä, ja Suomen historiassa ääneen päässeiden muistelijoiden ja ryhmittymien nimet on mainittu teoksen lopussa.

Muistelijajoukko ulottuu etelästä pohjoiseen ja idästä länteen. Historian käännekohdat esitellään tilannekuvan ja ihmiskohtalon valossa, ja lopputulos voi olla traaginen, tragikoominen tai lähes pelkästään absurdi.

Kun syy- ja seuraussuhteiden analyysi on jätetty pois, tuloksena on veijomerimaista ytimekkyyttä. Mikkeliläinen pikkutyttö näyttää kieltä Mannerheimille, ja kun Kekkonen valitaan presidentiksi, tapahtumaa seurataan radiosta muun muassa Joensuun Utrassa.

Anu Borgin isän pitämän tukkimiehen kirjanpidon katkaisee säännöllisin väliajoin voimasana: ”Neljällä ensimmäisellä kekkosella hän veti ääneti pystyviivan mutta aina viidennellä hän karjaisi radioäänen yli: 'Perkele!' Ne kekkoset ja varsinkin ne perkeleet pitivät 9-vuotiaan Anun lumottuna paikoillaan.”

Sodan pelko, toteutuneet kauhukuvat, sodan särkemät miehet, jotka jäivät henkisesti rintamalle ja toivat pelon ja aggression ilmapiirin kotiin saavat kaikki omat muistonsa.

Väinö Linnan Tuntematon sotilas antoi äänen sodasta vaikeneville: ”Tuntematon sotilas kiersi meillä koko suvun. Ensin luki isä, sitten äiti, sitten isän veli, sitten isän veljen vaimo ja lopuksi vielä isän siskokin, joka ei ollut lukuihmisiä ollenkaan ja joka kirjan luettuaan sanoi, että 'kudoin samalla sukkaa ettei mennyt aika hukkaan'".

Inkeriläisiä jouduttiin palauttamaan, mutta vastentahtoista se touhu oli. Joskus passiivinen vastarinta tuotti tuloksia. Hämeessä konstaapeli Urho Manninen sai tehtäväkseen pidättää inkeriläispojan. Hän tuli pojan majapaikkaan ja sanoi: ”Mää tulen sua huamenna virkapuku päällä hakeen, kattokin ettet o paikalla.” Poika onnistui pakenemaan Ruotsiin.

Yleislakko, noottikriisi, maaltamuutto, ETYK, Estonia, EU…

Maailmankuvan muuttuminen ja todellisuuden moninmutkaistuminen näkyvät muistelijoiden puheissa. ”Se näin jälkeen päin tuntuu kaikkein köyhimmältä ja kummalliseltakin, että ei ollut erikseen sisäistä ja ulkoista todellisuutta. Maailma oli justiin se, mitä ikkunasta näkyy. Ei puhuttu läsnäolon voimasta tai henkisyyteen heräämisestä, ainakaan meidän kylällä. Herättiin navettaan ja mennä pöhkötettiin. Tavallaan sitä on ikäväkin. Nyt kun kaikessa on tasoja.”

Nopeatempoinen tietoliikenteen kehitys ei ole poistanut yksinäisyyttä, ja se tulee esille eräässä teoksen riipaisevimmista tilannekuvista. Juttukumppania saa odottaa, mutta vain kerran viikossa tullaan hakemaan jumppaan.

”Ja kyllä siellä hernepussinheitossa sitten näkeekin, että monta on meitä tämmöistä, jotka viikon odotti että tulisi nyt edes joku, vaikka palotarkastaja. Jotenkin niin kankeita koko sakki. Ja sitten kotiin ja valoja sytyttelemään.”

Mainio avaus itsenäisyyden juhlavuodelle!

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut