Oikeusministeriö selvittää ensikertalaisten tuomioiden muuttamista

Oikeusministeriö selvittää ensikertalaisuuden muuttamista rikostuomioissa. Luvassa voi olla merkittäviä tiukennuksia siihen, ketkä kaikki lasketaan vankiloissa ensikertalaisiksi.

– Suomessa katsotaan tällä hetkellä ensikertalaiseksi henkilö, jota ei ole kolmena edellisenä vuotena tuomittu rikoksesta. Tällä hetkellä käynnissä on selvitystyö, pitäisikö tätä ensikertalaisuuden määritelmää rangaistusten täytäntöönpanossa muuttaa, oikeusministeri Jari Lindström (ps.) sanoo.

Ensikertalainen istuu ehdottomasta vankeustuomiostaan tällä hetkellä puolet ja suorittaa lopun tuomionsa ehdonalaisessa vapaudessa, joten kyse on merkittävästä vähennyksestä vankeusaikaan.

Käytännössä ensikertalaiseksi lasketaan kaikki, jotka eivät ole olleet kolmen viime vuoden aikana suorittamassa ehdotonta vankeusrangaistustaan, mutta kuitenkin niin, että myös ehdonalainen vapaus lasketaan jo mukaan rikoksettomaksi ajaksi.

Käytännössä Suomessa useita pitkän linjan rikollisia on tuomittu uudestaan ensikertalaisina. Pahimmillaan rikosten tehtailija ehtii tulla tuomituksi ensikertalaisena jopa useita kertoja elämänsä aikana.

Lindströmin mukaan hän ei vielä osaa ottaa kantaa, mikä olisi sopiva uusi määritelmä ensikertalaisuudelle.

– Harkinnassa on, että määritelmää kiristettäisiin, mutta esillä ei ole ollut vielä vuosimääriä, miten pitkältä ajalta henkilön tekemisiä tulisi katsoa.

Lindströmin mukaan uudistusesitystä valmisteltaessa selvitetään ensin myös, onko muutokselle peruslakivaliokunnan edellyttämiä perusteita.

– Lisäksi on syytä käydä läpi, voiko muutoksella olla rikoksia estävää vaikutusta tai onko olemassa muita keinoja saada sama vaikutus aikaan.

Oikeusministerin mukaan asiaa on harkittava maltillisesti, sillä muutos todennäköisesti pidentäisi merkittävästi joidenkin vankien vankila-aikaa, lisäisi siksi vankimäärää Suomessa ja samalla johtaisi myös vankeinhoidon kulujen kasvuun.

Jo aiemmin esillä on ollut, että oikeusministeriössä valmistellaan myös vaarallisille rikoksenuusijoille määrättävää vuoden valvonta-aikaa. Sillä ei olisi vaikutuksia vankimäärään, sillä valvonta-aika tulisi heidän vankeusrangaistuksen päälle eikä se muuttaisi millään tapaa vankilassa olon pituutta.

Vaarallisia rikoksenuusijoita on Suomessa myös hyvin vähän verrattuna ongelmaan ensikertalaisista, jotka eivät todellisuudessa olekaan ensikertalaisia.

Rangaistusjärjestelmää suunnitellaan muutettavaksi myös uusimalla ehdollista vankeusrangaistusta. Sillä saavutettavat vaikuttavuushyödyt voivat asiantuntijoiden ensiarvion mukaan olla suuria verrattuna rangaistuksen pidentämiseen.

Ehdollista vankeusrangaistusta pidetään tällä hetkellä lähinnä jopa vain varoitusmaisena, tehottomana rangaistuksena, mutta siihen etsitään muutosta.

Lindströmin mukaan talven aikana on selvitetty, mitä oheisrangaistuksia ehdolliseen vankeuteen voitaisiin liittää. Jo nyt käytössä ovat sakko, yhdyskuntaseuraamus tai nuoren määrääminen valvontaan ehdollisen tuomion lisäksi. Nuorille räätälöityjä rangaistuksia käytetään kuitenkin vähän.

Työryhmä etsii eri vaihtoehtoja. Samassa yhteydessä Suomessa kerätään myös vertailuaineistoa muista Pohjoismaista päätöksenteon tueksi. Mitään tiettyä Ruotsin tai Tanskan mallia Suomessa ei ole tarkoitus apinoida, vaan etsiä, millaisia vaihtoehtoja voisi olla käytössä.

 

Korjattu: Jutun tekstiä on korjattu niin, että kolmen vuoden määräajan laskeminen ei ala henkilön edellisestä tuomion saamisesta, vaan laskeminen alkaa ehdonalaiseen siirtymisestä. Jos ehdonalaiseen pääsystä kolmen seuraavan vuoden aikana ei tuomita rikoksesta, henkilö lasketaan seuraavalla kerralla taas ensikertalaiseksi.

Mainos: K-Supermarket Portti

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut