"Facebookissa on monta ryhmää, joissa ihmiset myyvät nuuskaa omalla nimellään ja täysin avoimesti"

Nuuskaa ei saa lain mukaan myydä Suomessa, mutta kauppaa tehdään varsin avoimesti esimerkiksi Facebook-ryhmissä. Tapio Hartikainen

Tomi T. Turunen

Viime elokuussavoimaan tulleen uuden tupakkalain mukaan nuuskaa saa tuoda Suomeen vain omaan käyttöön ja enimmillään tuhat grammaa vuorokaudessa.

Siitä huolimatta esimerkiksi Facebookissa on lukuisia sivustoja, joilla nuuskaa ostetaan ja myydään.

– Tuntuu, että Suomessakin nuuskaa on saatavilla helpommin kuin koskaan aiemmin. Facebookissa on monta ryhmää, joissa ihmiset myyvät nuuskaa omalla nimellään ja täysin avoimesti, 20 vuotta nuuskaa käyttänyt siilinjärveläinen Ville ihmettelee ja esittelee sivustoja.

– Itse olen tuonut nuuskaa sen minkä olen tarvinnut, enkä kyllä lähtisi omalla nimelläni sitä netissä kauppaamaan, mutta aika villiä näyttää touhu olevan.

Oman arvionsa mukaan noin 120 purkkia vuodessa nuuskaa käyttävä Ville käy ostoksilla Ruotsissa.

– Vaikea minun on itseäni rikolliseksi mieltää, vaikka olen säännöllisesti lakia rikkonutkin. Käyn Ruotsissa pari kertaa vuodessa ja ostan nuuskaa omaan käyttöön ja välillä myös yhdelle kaverille yleensä viidestä seitsemään kiloa kerrallaan, Ville kertoo.

– Kilo on aika vähän. Käytän irtonuuskaa ja sitä voisi tuoda vain parikymmentä purkkia. Itse ostan aina isomman erän harrastusreissujen yhteydessä ja pakastan nuuskan. Pakkasessa se säilyy hyvänä vaikka vuosia.

Nuuskan myynti kiellettiin Euroopan unionissa 1995. Sen jälkeen nuuskaa on saanut virallisesti myydä ja valmistaa unionin alueella vain poikkeusluvan saaneessa Ruotsissa. Esimerkiksi Haaparannassa Suomen rajan tuntumassa onkin useita erikoisliikkeitä, joiden päämyyntiartikkeli on nuuska.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut