Premium Boardin omistajat haluaisivat neuvotella Juankosken Biolämmön velkoja osittain anteeksi

Premium Boardin omistajat vakuuttavat edelleen, että he aikovat käynnistää tehtaan kartonkituotannon ja tehdä siitä voittoa tuottavan yrityksen.

Juankoskella tiistaina vieraillut Premium Board Capital Oy:n hallituksen jäsen, venäläinen Oleksandr Skoblia kertoo, että tuotannon kannattavaksi saamisen edellytyksenä on, että velkojat antavat osittain anteeksi Juankosken Biolämpö Oy:n velkasaneerauksessa maksettavaksi sovitut 2,7 miljoonaa euroa.

– Kansainvälisillä paperimarkkinoilla marginaalit ovat niin pienet, että Premium Board pyrkii vähentämään kaikkia kulueriään. Vain siten tehdas voisi tehdä voittoa. Sen vuoksi rohkaisemme päävelkojiamme neuvottelemaan sopimusta velkojen anteeksiantamiseksi ainakin osittain, jotta Premium Boardin tuotanto voitaisiin aloittaa uudelleen, Skoblia sanoi Juankoskella.

Myös biolämpölaitoksen tuotanto pitää saada käyntiin, jotta kartonkitehdas voi toimia.

Yksi velkojista on Finnvera, josta kerrottiin tiistaina, ettei se voi kommentoida asiaa millään tavalla pankkisalaisuuden takia.

Skoblian lisäksi Juankoskella vierailivat tiistaina Milini Holdingin pääomistajiin kuuluva armenialainen Artak Tovmasyan sekä Premium Board Capital Oy:n ja Premium Board Finland Oy:n hallituksen jäsen venäläinen Martin Simonyan.

Premium Boardin omistaa Pehami B.V.-konserni, jonka omistaa puolestaan Milini Holding.

Skoblian mukaan tehtaan tuotannon aloittaminen vaatii lisää pääomaa. Koneiden ja laitteiden osittaiseen uusimiseen hän laskee tarvittavan noin 3–5 miljoonaa euroa.

– Sen omistajat ovat valmiita itse maksamaan.

Sen lisäksi yhtiö tarvitsee käyttöpääomaa noin 10 miljoonaa euroa.

– Neuvottelemme siitä paikallisten institutionaalisten sijoittajien kanssa. Voimme hakea sijoittajia tarvittaessa myös kansainvälisiltä markkinoilta.

Skoblia korostaa, ettei edellisten vuosien virheitä haluta toistaa. Kartonkitehtaan tuotantoa ei saatu koskaan käyntiin, mutta rahaa on kulunut muun muassa käyttökuluihin, kuten lämmitykseen sekä velkojen maksuun.

Skoblian mukaan ongelmana oli liian vähäinen pääoma sekä haasteellinen markkinatilanne.

Teknisesti tuotannon aloittamiseen menee aikaa 6–8 kuukautta, Skoblia arvioi.

– Täyteen kapasiteettiin voidaan päästä aikaisintaan vuoden päästä, hän arvioi.

Tehdas työllistää tällä hetkellä hallituksen varajäsenen Krister Björkqvistin lisäksi kolme henkilöä, muun muassa kunnossapitopäällikön ja päällystyskoneen tuotantovastaavan. Björkqvistin mukaan yrityksen kirjoilla on 45 työntekijää. Heistä noin 20 henkilöä on töissä testiajojen aikaan ja muun ajan lomautettuina. Muut 25 ovat koko ajan lomautettuina.

Vuosien aikana moni kartonkitehtaan ammattilainen on löytänyt töitä muualta tai jäänyt eläkkeelle. Skoblia kuitenkin uskoo, että kartonkitehtaalle saadaan palkattua takaisin riittävästi ammattitaitoista työvoimaa.

Myös Kuopion vt. elinkeinojohtaja Unto Juutinen ja Juankosken entinen kaupunginjohtaja Petri Kangasperko tapasivat Premium Boardin omistajia tiistaina.

Juutisen mukaan omistajat informoivat suunnitelmistaan.

– Toivomme, että tehdas alkaisi pyöriä, Juutinen sanoi, mutta ei arvioinut suunnitelmia muuten.

Henkilöstön puolella toiveet tehtaan henkiin heräämisestä eivät ole kovin korkealla, koska asiaa on venytelty jo vuosia. Premium Boardin pääluottamusmies Seppo Parviainen sanoo toivovansa parasta, mutta samalla pelkäävänsä pahinta.

– Aika epävarmalle se tuntuu. Jos sellainen ihme tapahtuu, niin tuotannon käynnistäminen vie vähintään puoli vuotta aikaa, Parviainen jatkaa.

Tehtaalla on väliaikaisesti töissä muutama ihminen. Pääluottamusmies kertoo lomauttaneensa itsensä jo aikoja sitten. Tehtaan mahdollinen käynnistäminen vaatii myös osaavaa henkilökuntaa.

– Tämmöinen vanha kartonkikone ei lähde käyntiin samalla tavalla kuin uudet laitteet. Siinä pitää tuntea koneen sielu, Parviainen sanoo.

Stromsdalin kartonkitehdas teki konkurssin vuonna 2008.

Vuonna 2010 tehtaan pelastajaksi tuli Valeri Samoriz. Tehtaan nimeksi tuli Premium Board.

Vuonna 2012 tehdas lopetti toimintansa. Vuodesta 2014 lähtien se on ollut yrityssaneerauksessa. Tappiota tuli 22 miljoonaa euroa. Vuodesta 2012 lähtien tehdas on käytännössä seissyt.

Elokuussa 2016 Premium Boardin omistavan Pehami P.V:n omistajaksi ilmoittautui Milini Holding, jonka omistajia ovat armenialainen Artak Tovmasyan ja venäläinen Valeriy Telepnev.

Milini tiedotti viime viikolla, että Samorizin kanssa on päästy sopimukseen omistuksesta. Milini omistaa 83,33 prosenttia Pehamin yhtiöistä, joihin kuuluvat mm. Premium Board Capital, Premium Board Finland ja Juankosken Biolämpö.

 

Juttua korjattu 11.1. kello 18: 27. Premium Board Finland Oy on yrityssaneerauksessa. Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että yhtiö olisi tehnyt konkurssin.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut