Suomeen rakennetaan uusi naisvankila - hankkeesta mallia koko maahan

Suomen viimeiset paljusellit eli vankisellit ilman vessaa ovat käytössä Hämeenlinnan vankilassa vuoteen 2019, kunnes tilalle saadaan uusi vankila Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Asta Tenhunen

Hämeenlinnaan rakennetaan uusi vankila, josta tulee Suomen ainoa vain naisvangeille tarkoitettu suljettu laitos.

Samalla kyse on pilottihankkeesta uuden digitekniikan hyödyntämiselle vankilan valvonnassa ja vankien kuntoutuksessa esimerkiksi opiskelun avulla.

Rakennushanke on saanut rahoituksen ja sen suunnittelu on aloitettu. Kun uusi vankila valmistuu vuonna 2019, samalla Suomen vankiloista poistuvat viimeiset paljusellit eli vankisellit, joissa ei ole vessaa.

Hämeenlinnan uuteen vankilaan keskitetään jatkossa entistä useampia naisvankeja myös Savon alueelta. Jo nyt suurin osa Suomen naisvangeista on sijoitettu Hämeenlinnaan.

Uudistus tuo muutoksia myös miesvankien sijoitteluun. Jo tässä vaiheessa Hämeenlinnan vankilasta on siirretty vankeja Mikkelin laajennettuun ja korjattuun vankilaan. Loput miesvangit siirretään pois Hämeenlinnasta lähivuosina.

– Hämeenlinnan vankilan peruskorjaus olisi maksanut 60 miljoonaa euroa. Uusi vankila tehdään 25 miljoonalla eurolla. Samalla haluamme vakioida suunnittelu- ja rakennusmenettelyn niin, että jatkossa samaa mallia hyödynnetään vankilahankkeissa kaikkialla Suomessa, toimitilapäällikkö Kauko Niemelä Rikosseuraamuslaitokselta kertoo.

– Uudessa vankilassa esimerkiksi pienennetään tiloja. Meille riittää yksi kolmasosa nykyisestä. Tarkoitus on tehostaa tilankäyttöä ja saada säästöjä. Samalla haluamme tukea vankien kuntouttavaa omatoimisuutta.

Jatkossa se voi tarkoittaa vangin pääsyä opiskelua varten nettiin omasta sellistään, osallistumista ruoan laittoon tai liikkumista paikannuksen avulla itse vankilan tiloissa.

– Tarkoitus ei ole poistaa henkilökuntaa, vaan vapauttaa heidän työaikaansa kuntouttavaan toimintaan. Nykyiset vankilat ovat kalliita rakentaa ja ylläpitää eivätkä sopeuta vankeja yhteiskuntaan.

Lisäksi vankilat on tarkoitus järjestää tiloiltaan ja toiminnoiltaan sellaisiksi, ettei Suomessa jatkossa kukaan vapautuisi vankilan suljetummilta osastoilta suoraan vapauteen, vaan aina portaittain totuttelemalla entistä vapaampaan ja omatoimisempaan olemiseen.

Juuri uudella vankien käyttöön tarkoitetulla digitekniikalla pyritään saamaan vangit hoitamaan siviilielämänsäkin asioita aiempaa paremmin vankila-aikana.

Suljetusta vankilasta viereiseen naisten Vanajan avovankilaan siirtynyt Kirsti, 36, pitää kaikkea vankien tukemista ja ohjaamista merkittävänä apuna. Hän itse sai neljän vuoden rangaistuksen törkeästä huumausainerikoksesta.

– Olen 12-vuotiaasta käyttänyt ensin alkoholia, sitten kannabista, amfetamiinia ja Subutexeja. Sain 2004 ensimmäisen poikani ja vuonna 2011 toisen lapsen. Molemmat on otettu huostaan.

– Kun minut pidätettiin vuonna 2015, se oli käännekohta. Se oli minun onneni. Nyt olen ollut vuoden päihteettömänä.

Vankilassa vankeja pyritään kuntouttamaan, luomaan heille uusia suhteita lapsiinsa ja valmistautumaan tulevaan arkeen.

Kirstin mukaan on merkittävää, jos vartijat kohtelevat vankeja juuri ihmisenä, ei vain vankina.

Uudessa rakennuskonseptissa tarkoitus on vapauttaa vartijoiden työaikaa vartioinnista vankien ohjaamiseen ja kuntouttavaan otteeseen.

Kirstin nimi on hänen pyynnöstään muutettu.

Kommentoi

Mainos: PeeÄssä

Olitko paikalla, kun Kuopion Prisma avattiin?

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut