Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aarnion virkatöitä joudutaan avaamaan ja selvittämään uudestaan

Poliisi voi joutua avaamaan Jari Aarnion virkatoimia myös muista kuin tähän mennessä tutkituista tapauksista.

Aarnio tuomittiin viime viikolla törkeiden huumerikosten lisäksi törkeästä todistusaineiston vääristelemistä. Käräjäoikeuden julkistamasta aineistosta ilmenee, että lavastusyrityksiä oli ollut myös muita.

Poliisi käy läpi vielä Aarnion tutkinnassa ja tuomiossa ilmi tulleita asioita. Niitä käydään läpi poliisihallinnon sisällä, mutta jos pelkät tarkistukset eivät riitä, tarvittaessa asioista käynnistetään myös tutkintoja.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoo, ettei Poliisihallituksessa ole ehditty vielä käydä koko aineistoa läpi, mutta niin tehdään. Esitutkinta ja oikeuden tuomio perusteluineen käsittelivät Aarnion toimia mittavasti.

– Kaikki asian pöytäkirjat pitää katsoa läpi. Ne luetaan tarkkaan, löytyykö sieltä vielä jotain, mihin pitäisi puuttua, Kolehmainen sanoo.

– Käsitykseni mukaan käräjäoikeuden tuomio on erittäin tarkkaan perusteltu. Se antaa meille hyvää pohjaa arvioida, onko jotain vielä jäänyt tekemättä.

– Tapaus on Suomen rikoshistoriassa niin poikkeuksellinen, että se herättää monenlaisia pohdintoja. Poliisin tehtävä on ilman muuta ottaa nyt opiksi ja varmistaa, ettei tällainen ikinä toistu.

– Jos jotain hyvää puolta asiasta etsii, niin tämä osoittaa, että Suomessa rikosvastuu toteutuu lopulta kaikkien kohdalla samalla tavalla olipa syytteessä pappi tai lukkari tai kuka tahansa. Jos poliisi on syytettynä, oikeudessa menetellään samalla tavalla kuin siellä olisi joku muu.

Käräjäoikeus katsoi Aarnion, hänen alaisensa Mikael Runebergin ja jengipomo Keijo Vilhusen lavastaneen sivullista miestä huumekauppiaaksi muun muassa viemällä hänen käyttämiinsä tiloihin oikean huumekauppiaan kännykän vuonna 2012.

Oikeuden tuomion perusteluista käy ilmi, ettei tapaus ollut ainoa, vaan peittääkseen omia toimiaan Aarnion epäillään yrittäneen lavastaa myös useita muita henkilöitä osallisiksi hasistynnyrien salakuljetukseen.

Poliisin sisäisissä palavereissa Aarnio, Runeberg tai eräs heidän työkaverinsa esittivät KRP:lle, että hasistynnyreiden takana voisi olla Virossa asuva suomalaisrikollinen, Pasilassa asuva poliisin vanha tuttu tai eräitä muita jengiläisiä.

Aarniolta tulleen vinkin vuoksi KRP otti Pasilassa asuneen miehen telekuunteluunkin ennen kuin totesi, ettei hän liittynyt mitenkään asiaa.

Virossa asunutta miestä Aarnion epäillään yrittäneen lavastaa myös toisella tapaa: Aarnio lähetti helsinkiläisen Mari Romanon käymään Virossa. Aarnio oli sopinut, että nainen soittaa siellä miehelle ja puhuu tälle hasislasteista. Siinä vaiheessa Aarnio tiesi Romanon olevan KRP:llä telekuuntelussa. Asia ei silloin edennyt, mutta sittemmin Romano tuomittiin Aarnion apurina.

Lisäksi tuomiosta käy ilmi, että Aarnio yritti suojella rikoskumppaniaan Raine Sievälää pohtimalla myös erään asianajajan kanssa, miten Sievälän tekemisiä saisi sysättyä samasta hasisvyyhdistä syytettynä olleen toisen miehen niskoille.

Aarniolta löytyi kirjoitetut muistiinpanot, jossa hän oli hahmotellut asianajajan asiakkaalle, mitä tämän pitäisi oikeudessa sanoa siirtäkseen rikosvastuuta Sievälän sijasta toiselle miehelle.

Käräjäoikeuden tuomiossa nousee esille myös niin kutsuttu Pihlajamäen iso hasisjuttu, jonka Helsingin poliisi tutki samaan aikaan kuin tynnyrihasistutkinnat olivat meneillään.

Pihlajamäen hasisjutussa useita hasiksen ostajia ja levittäjiä tuomittiin pitkiin vankeusrangaistuksiin. Hasiksen alkuperä jäi selvittämättä. Aarnion mukaan aineet olivat tulleet tuntemattomiksi jääneiltä virolaisilta.

Aarnion saamassa tuomiossa kuitenkin viitataan, että todellisuudessa hasislaatu oli aivan samaa kuin, mistä Aarnio ja hänen rikoskumppaninsa tuomittiin pitkiin vankeusrangaistuksiin.

Poliisissa on käyty viime aikoina vilkasta keskustelua, pitäisikö Pihlajamäen hasisten maahantuojaa tutkia vielä uudelleen.

Pihlajamäen jutussa hasista levitettiin pääosin Helsingin Pihlajamäessä, mutta poliisi löysi siihen liittyen maastokätköjä myös Joroisista Etelä-Savosta, Aurasta ja Kärkölästä. Alkuperäisestä jutusta ei saanut selvää, miksi kätköjä oli esimerkiksi kaukana maaseudulla Joroisissa.