Luonto-liitto haluaa poronhoitoalueen etelärajaa ylemmäs

Luonto-liitto on alkanut kritisoida poronhoitoa siitä, että sudet ovat joutuneet väistymään Lapissa elinkeinon tieltä. Siksi järjestö haluaakin, että poronhoitoalueen etelärajaa nostettaisiin ylemmäs.

Sudelle on Luonto-liiton tulkinnan mukaan käytännössä nollatoleranssi poronhoitoalueella, koska yksikin susi voi käydä poronhoitajille kalliiksi.

Sudet käyvät myös valtion kukkaron päälle. Luonnonvarakeskuksen (Luke) erikoistutkijan Ilpo Kojolan laskujen mukaan yhdenkin susiparin eläminen poronhoitoalueella niin kauan, että se voisi tuottaa jälkikasvua vaeltamaan edemmäksi, voisi paliskunnasta riippuen maksaa valtiolle nykyisillä korjaussummilla jopa 350 000 euroa.

Nyt poronhoitoalueella ei elä yhtään susilaumaa. Kojolan mukaan Ylä-Kainuussa tavattiin tänä vuonna yksi susilauma, jolle saatiin poistolupa.

- Poronhoitoalue on sudella läpikäymätön raja-aita, Luonto-liiton hallituksen ja susiryhmän jäsen Suvi Kolu sanoo.

“Luonto-liiton kanta on liian jyrkkä”

Susille olisi tärkeää päästä vaeltamaan poronhoitoalueen halki Venäjältä ja Suomen koillisosista Skandinaviaan, koska muuten kannat taantuvat geneettisen vaihtelun puutteen vuoksi. Edellisten 40 vuoden aikana Skandinaviaan on päässyt idästä Kojolan mukaan 35 sutta. Niistä viisi pääsi osaksi lisääntyviä laumoja.

Poronhoitoalueen suodatin siis päästää kyllä susia läpi, mutta äärimmäisen harvoin, Kojola sanoo. Skandinavian kanta näyttää kuitenkin Kojolan mukaan geneettisen elpymisen merkkejä.

Näin ollen Kojola tulkitsee Luonto-liiton kannanoton turhan jyrkäksi. Hänen mielestään vähäiset yhteydet eivät ole pelkästään Suomen susipolitiikan seurausta. Osa Suomesta siirtyneistä susista on kuollut Ruotsissa ja Norjassa. Jo pitkät etäisyydet vaikeuttavat susien pääsyä osaksi uusia populaatioita, Kojola sanoo.

Susilauma voi saada aikaan ison vahingon

Sodankyläläisessä Lapin paliskunnassa poronhoitajat saattavat löytää porojaan sekä susien että ahmojen raatelemina. Toistaiseksi talvi on näyttänyt petovahinkojen suhteen hyvältä, kertoo paliskunnan poroisäntä Harri Hirvasvuopio. Hänen mukaansa susilauma ehtii tehdä paljon vahinkoa ennen kuin se saadaan poistettua. Hän on kuitenkin tyytyväinen susien kaatomahdollisuuksiin.

Paliskuntain yhdistyksen mukaan susi aiheuttaa lukumääräänsä nähden pahimmat vahingot poronhoitoalueella.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut