Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjois-Savossa maan eniten lastensuojeluilmoituksia

Pohjois-Savossa lastensuojeluilmoitus tehdään edelleen herkemmin kuin Suomessa keskimäärin, joskin ilmoitusten määrä on valtakunnallisesti kääntynyt kasvuun ja Pohjois-Savossa sen sijaan jo pieneen laskuun.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreimmat tilastot koskevat vuotta 2015. Lastensuojeluilmoituksia tehtiin kaikkiaan 66 000, jossa on jopa seitsemän prosentin kasvu edellisvuoteen.

Sosiaalihuollon ylitarkastaja Marita Uusitalo Itä-Suomen aluehallintovirastosta sanoo, että uusi ilmiö on pienten kuntien esiinnousu lastensuojeluilmoitusten määrissä.

– Nyt huolestuttaa etenkin aikuissosiaalityön rapautuminen. Perheissä pahoinvointi lisääntyy, kun köyhyyteen, päihde- ja mielenterveysongelmiin sekä lähisuhdeväkivaltaan ei ole riittäviä palveluja. Pelkkä lastensuojelu ei riitä.

Kuopion perusturvajohtaja Mari Antikainen huomauttaa, että lastensuojeluilmoitusten iso määrä kertoo reagoimisesta hälytysmerkkeihin.

– Meillä lastensuojelulaki hallitaan ja asioihin puututaan.

Myös kehittämispäällikkö Pia Eriksson THL:stä pitää ilmoitusherkkyyttä hyvänä.

– On vaikea arvioida, onko lapsia tosiasiallisesti ollut enemmän suojelun tarpeessa Pohjois-Savossa.

Ilmoituksia tehtiin Pohjois-Savossa melkein kahdeksassa prosentissa perheistä, joissa on alaikäisiä lapsia.

Pohjois-Savossa kodin ulkopuolelle sijoitettuja lapsia ja nuoria oli 1,7 prosenttia koko joukosta, kun koko maan osuus on 1,4 prosenttia. Määrät ovat laskussa.

Antikainen uskoo, että perhetyön ja lapsiperheiden kotipalvelun sujuvoittaminen alkaa purra.

– Viime vuonna lastensuojeluilmoituksia tulikin Kuopiossa jo yli sata vähemmän kuin edellisvuonna.

Kodin ulkopuolelle sijoittamisia oli vuonna 2015 Suomessa noin 17 600, pari prosenttia edellisvuotta vähemmän.

Kiireellisesti sijoitettuja lapsia ja nuoria oli yli 3 700, missä näkyy pieni lasku. Huostaanottoja oli noin 10 500, missä näkyi jo kolmen prosentin lasku.