88-vuotias mies kauhistui taksikyydistä - "Näin hallusinaatioita"

Salijoen varressa Kiuruveden Rytkyssä yksin asuva Heikki Laitinen kokee paaritaksimatkan hidastaneen hänen toipumistaan. Veera Tegelberg

Veera Tegelberg

– Se oli sellainen myrkkytaksi, kuvailee kiuruvetinen Heikki Laitinen parin viikon takaista taksikyytiä KYSistä Kiuruveden terveyskeskukseen.

88-vuotiaan Laitisen oikea lonkka leikattiin Kuopiossa maanantaina 12. joulukuuta. Toipuminen pääsi tiistaina ja keskiviikkona vauhtiin, ja mies harjoitteli omatoimisesti kävelyä.

Laitinen pyysi päästä toipumaan kotikunnan tuttuun terveyskeskukseen, mikä myös järjestyi. Sairaalassa päätettiin, että hänet kuljettaa Kiuruvedelle paaritaksi.

Paaritaksit ovat tila-autoja, joissa takaosa on muutettu niin, että siellä voi tarvittaessa kuljettaa yhtä tai kahta, paareilla makaavaa asiakasta.

Torstaina alkuiltapäivästä kohti Kiuruvettä startanneeseen kyytiin järjesteltiin myös kaksi, samaan suuntaan menevää potilasta.

– Sain sairaalasta puhtaan alusasun. Se ylläni minut siirrettiin paareilla taksiin, kertoo Laitinen.

Kun kuljettaja lähti hakemaan kahta muuta potilasta, taksin ovet jäivät auki. Ulkona oli seitsemän astetta pakkasta, ja paareilla maannutta Laitista alkoi paleltaa.

– Ajattelin, että auto lämpiää, kunhan pääsemme liikkeelle.

KYSiltä ajettiin Siilinjärvelle, missä ensimmäinen potilas jäi pois. Laitista paleli yhä. Hän huomasi, että vieruskaverilla oli päällään peitto.

– Pyysin kuljettajaa heittämään minullekin viltin. Hän heitti sen mytyssä päälleni. Yritin saada sitä jaloilleni, mutta se oli vaikeaa, koska olin kiinni paareissa ja lonkka oli leikattu, sanoo Laitinen.

Laitinen ja Iisalmeen matkalla ollut potilas odottivat Siilinjärvellä tyhjäkäynnillä olevassa autossa.

– Ihmettelimme, jäikö kuski kahville, kun niin kesti. Samalla kaveri sanoi, että ihan kuin autossa haisisi bensa. Minä en sitä haistanut, koska olen menettänyt hajuaistini.

Matka Kiuruvedelle kesti useita tunteja. Laitinen ei osaa sanoa tarkkaa aikaa. Ilman pysähdyksiä matka vie puolitoista tuntia.

Kiuruvedelle saapuessaan Laitinen kertoo olleensa aivan sekaisin.

– Näin hallusinaatioita ja kaiken maailman hihhuleita. Oksetti, enkä saanut koko yönä nukuttua.

Laitisen mukaan hyvin alkanut toipuminen hidastui matkan takia.

Tytär Sirkka Paikkala on järkyttynyt isänsä saamasta kohtelusta. Tapahtuman jälkeen Paikkala on ollut yhteydessä eri tahoihin, kuten KYSiin, Kelaan, taksiyrittäjiin ja eri potilasasiamiehiin.

Paikkalan mukaan tapahtuneesta on ollut vaikeaa antaa palautetta, sillä alussa oli epäselvää, oliko kyseessä Kelan vai KYSin kyyti. Ennen joulua varmistui, että kyse oli KYSin siirtokuljetuksesta.

– Tuntuu, että isää kuljetettiin kuin halkoja, sanoo Paikkala.

Isä ja tytär eivät halua syyllistää kaikkia taksiyrittäjiä. Heikki Laitinen kiittelee saaneensa myös erinomaista paaritaksikuljetusta. Heitä huolettavat valvonta ja se, kestävätkö kuljetukset yhä pidempään, jos palveluita keskitetään maakuntakeskukseen.

Paikkala on huolissaan kaukana Kuopiosta asuvien oikeuksista.

– Matka ei saa kestää liian kauan, kun kyseessä on sairas ihminen.

Laitisen tapausta selvitetään KYSissä. Ensihoitopalvelujen ylilääkäri Jouni Kurola kertoo, että siirtokyydeistä tulee erittäin vähän valituksia.

– Muistutuksia on ollut viime vuosina muutamia. Ne käydään yrittäjien kanssa aina läpi.

Joskus oikeaa tahoa etsivät potilaat tai omaiset ottavat aluksi yhteyttä muualle kuin KYSiin. Kuopion potilasasiamieheen on tänä syksynä otettu paaritaksien vuoksi yhteyttä neljä kertaa.

Kurolan mukaan KYS arvioi jokaisen potilaan tarpeet yksilöllisesti. Oleellisinta on huolehtia potilasturvallisuudesta.

Sairaanhoitopiirissä ei ole pohdittu Kurolan mukaan, voiko sote-uudistus lisätä kuljetustarvetta.

Savon Sanomat ei saanut selville, mikä yritys Heikki Laitisen kyydin ajoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut