Taksien rooli KYSin siirtokuljetuksissa kasvanut

Veera Tegelberg

Jo puolet KYSin maksamista potilassiirroista tehdään taksilla. Määrä on kaksinkertaistunut viidessä vuodessa, vaikka kuljetusten kokonaismäärä ambulanssit mukaan lukien on pysynyt 10 000 siirrossa.

Vuonna 2011 taksit siirsivät potilaita KYSistä kotiin tai toiseen hoitolaitokseen yli 2 500 kertaa ja viime vuonna jo 4 850 kertaa. Vuoden 2016 luvuista ei ole varmuutta, mutta potilassiirtotoiminnan suunnittelijan Pasi Mattisen mukaan pieni kasvu on jatkunut.

– Taksisiirtojen määrä alkaa vakiintua, sanoo Mattinen.

Kasvuun on vaikuttanut se, että taksia pidetään nykyään monelle toipuvalle potilaalle ambulanssia sopivampana vaihtoehtona. Näin ambulansseja ei tarvitse sitoa kuljetuksiin, joissa potilas ei tarvitse hoitoa.

Lisäksi kaupungissa ajettu paaritaksimatka maksaa neljäsosan ja pitkä matka kolmasosan ambulanssikyydistä.

Sairaanhoitopiiri ei ole laskenut, paljonko taksien käytön lisääminen on tuonut säästöjä. Savon Sanomien tekemien, KYSin lukuihin perustuvien laskelmien mukaan säästöä on tullut viidessä vuodessa 400 000 euroa. Mattinen arvioi luvun olevan oikeansuuntainen.

Suomen Esteettömät ja Paaritaksit ry:n puheenjohtajan Petri Vitelin mukaan paaritakseissa on eroja. Hän pitää silti toiminnan tasoa melko hyvänä.

Yksi pulma kasvavalla alalla on koulutus, josta ei ole vaatimuksia. Alan yhdistys kouluttaa jäseniään itse.

– Koulutukset ovat aina täynnä. Ensi vuonna puhumassa on sairaanhoitajia ja fysioterapeutteja. Yhteistyötahojen löytäminen on hankalaa, kertoo Viteli.

Viteli näkee paaritaksien roolin terveydenhoitojärjestelmässä olevan vakiintumassa.

Sairaanhoitopiirien ja Kelan taksimatkoista on tullut yhä tärkeämpiä etenkin pienten paikkakuntien taksiyrittäjille. Viteli uskoo, että sama kehitys jatkuu, kunhan luottamuksesta huolehditaan.

Alan sääntely ja suositukset kehittyvät jatkuvasti, mutta Vitelin mielestä vaikkapa aikatavoitteiden asettaminen olisi vaikeaa. Matkaa on tehtävä potilaan ehdoilla. Samaa sanoo Mattinen.

– Matkalle lähtö ei onnistu kuin terveeltä. Viiveitä tulee, kun matkoja yhdistellään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.