Kuusikymppisiä isiä on yhä enemmän Norjassa

Yli 90 yli 60-vuotiasta isää löydettiin vuoden 2015 tilastoista.

Mick Jagger, 73, tuli kahdeksannen kerran isäksi joulukuussa. Angela Weiss

Timo Riistaniemi

Osa norjalaismiehistä hankkii lapsia vielä kypsässä iässä. Norjan väestötilastojen mukaan viime vuonna kaikkiaan 93 norjalaismiestä tuli isäksi yli 60-vuotiaana. Kaksikymmentä vuotta sitten, vuonna 1995, kypsässä iässä isyyslomalle lähteneitä oli vain yhdeksäntoista.

Myös yli 50-vuotiaat norjalaismiehet haluavat lapsia. Vuonna 1995 yli viisikymmenvuotiaita isiä oli 379, viime vuonna jo 853.

Tutkijoiden mukaan ilmiöön on useita selityksiä: pitkien koulutusten takia perheenperustamisikä siirtyy. Hyvinvoinnin ansiosta keski-ikäisillä on varaa hankkia lisää lapsia. Outoa on, että avioerot edistävät lapsikatraiden hankkimista uuden elämänkumppanin kanssa.

– Joillakin näistä keski-iässä isäksi tulleista on toinen, joillakin jo kolmas kumppani, Norjan kansanterveysinstituutin osastojohtaja Per Magnus toteaa.

Magnus haluaa suhteuttaa ilmiön laajuutta:

– Yli kuusikymmenvuotiaita isiä oli viime vuonna 93. Se on pienin määrä, kun kuningaskunnassa syntyy 60 000 vauvaa joka vuosi.

Julkkisten joukossa ilmiö ei ole harvinainen. Rod Steward ja Clint Eastwood ovat hankkineet lapsia yli 65-vuotiaina.

Lähde: P4

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.