Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Avi vaatii paloasemien korjauksiin suunnitelmaa - homeista irtamistoa mennyt jo hukkaan

Aluehallintovirasto vaatii Pohjois-Savon pelastuslaitokselta suunnitelmaa sisäilmaongelmista kärsivien paloasemien korjaamiseksi.

Pohjois-Savon pelastuslaitos myöntää, että tilanne on ongelmallinen ja kiireellinen. Maakunnassa on paloasemia, joiden sisäilmaongelmat ovat olleet tiedossa ja rakennukset odottaneet korjausvuoroaan. Lisäksi on paljastunut uusia kiireellisiä remonttitarpeita.

Sonkajärven paloasemalla selviteltiin tänä syksynä kattoremontin tarvetta. Samalla selvisi, että rakennuksessa on erittäin paljon korjattavaa. Pelastuslaitoksen mukaan hanke on paisunut niin, että kattoremontin sijasta kiinteistössä olisi tarve kunnon peruskorjaukselle.

Sonkajärven paloasema tarvitsisi kiireesti uuden vesikaton, katon lisälämmöneristämisen, kattosadevesijärjestelmän, uuden pääsisäänkäyntikatoksen, sokkelin, salaojitusten ja vesi- ja routaeristysten uusimisen, ilmanvaihdon uusimisen sekä pesutiloihin uudet pintarakenteet ja vedeneristyksen.

Lisäksi rakennuksesta on huomattu pelastusalan ammattilaisten kannalta nolo puute: rakennuksesta puuttuvat nykymääräysten mukaiset palokatkot.

Pelastuslaitos vastaa aluehallintoviraston määräykseen sillä, että laitos on käynyt asiaa läpi Sonkajärven kunnan ja aluepelastuslautakunnan kanssa.

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että rakennuksen uusiminen ei onnistu normaalien ylläpitokustannusten puitteissa, vaan rakennuksen vuokrakustannukset nousisivat remontin jälkeen nykyisestä.

Pohjois-Savon pelastuslaitos toivoo, että avin määräys puuttua sisäongelmiin otettaisiin huomioon myös Kuopion kaupungin päätöksenteossa.

Jo pitkään on ollut tiedossa, että Nilsiän paloasema on sisäilmaongelmien takia käyttökelvoton.

Rakennus on nyt käyttökiellossa terveyshaittojen vuoksi. Pelastuslaitos ja aluepelastuslautakunta patistelevat kiirehtimään Nilsiän paloasemahanketta. Uuden aseman rakentamista on lykätty monta kertaa.

Tällä hetkellä paloasema on käyttökiellossa. Ainoastaan kalustohallia voi käyttää niin, että siellä voidaan säilyttää hälytysajoneuvoja lämpimässä. Kalustoa ei voida edes huoltaa hallissa.

Nilsiän paloaseman pihalla on kaksi konttia, joissa toisessa on toimistotilaa ja toisessa sammutusvarusteiden säilytys.

Palomiehet käyvät kuntosalilla, työtesteissään ja pienkaluston huoltotehtävillä eri paikoissa pitkin Nilsiää: liikuntatalolla, Tahkon palotallilla ja konteissa.

Joitakin kaluston huoltotöitä on jouduttu siirtämään Kuopion, Siilinjärven ja Juankosken paloasemille.

Kun palomiehet ovat eri paikoissa, se voi hidastaa hälytyksiin lähtemistä.

Aluehallintovirasto on huolissaan myös pelastuslaitokselle koituvista ylimääräisistä kuluista.

Järjestelyistä tulee ylimääräisiä kiinteistöjen ja kaluston huoltokustannuksia.

Lisäksi useissa tapauksissa pelastuslaitos on joutunut hankkimaan uutta irtaimistoa, kun edellinen irtaimisto on saastunut homeisilla paloasemilla. Avi ihmettelee tämän järkevyyttä kokonaiskustannusten näkökulmasta.

Tilanteen painamana aluepelastuslautakunta kannattaa nyt Sonkajärven paloaseman noin 150 000 euron peruskorjaushankkeen eteenpäin viemistä.

Lisäksi lautakunta kiirehtii Kuopion kaupunkia päättämään Nilsiän uudesta paloasemasta eikä lykkäämään sitä edelleen.

Pelastuslaitos ja lautakunta toivovat myös paloasemaverkostoselvityksen tekemistä koko Siilinjärvi-Kuopion Hiltulanlahti välille.

Kuopiossa on ollut painetta saada pääpaloasema myydyksi ja rakentaa sen tilalle kaksi pienempää hajautettua paloasemaa. Volttikadun isoa asemaa on yritetty tuloksetta myydä jo vuosikausia.

Paloasemat ovat kuntien omaisuutta, ja uusien paloasemien rakentamisesta päättävät kunnat.

Pelastuslaitos on kunnilla vuokralaisena. Rakennuksen mittava peruskorjaus nostaa vuokrakustannuksia.

Pohjois-Savossa kaikki paloasemat rakennetaan Palosuojelurahaston avustuksella.

Maakuntauudistuksessa paloasemat säilyvät kunnilla ja maakunnallinen pelastustoimen liikelaitos jatkaa niiden vuokralaisena.