Tämä Berliinin iskusta tiedetään nyt

12 ihmistä kuoli ja 48 loukkaantui, osa vakavasti.

Kuorma-auto ajettiin berliiniläisen joulutorin väkijoukkoon maanantai-iltana. Poliisi ei toistaiseksi ole varma, onko sen hallussa oleva epäilty teon tekijä. Odd Andersen

Outi Laatikainen

Saksaa kohtasi maanantai-iltana suuri suru, kun rekka ajoi väkijoukkoon joulumarkkinoilla Berliinissä. Kokosimme yhteen, mitä tapahtumista saatiin tietää tiistain aikana.

1. Rekka ajoi väkijoukkoon joulumarkkinoilla Breitscheidplatzilla Berliinissä maanantai-iltana 19. joulukuuta. Virallisten lukujen mukaan iskussa kuoli 12 ihmistä ja 48 loukkaantui. Osa loukkaantuneista on loukkaantunut vakavasti.

2. Lehtitietojen mukaan joulumarkkinoilla olleista uhreista seitsemän on tunnistettu. Tunnistetuista kuusi on saksalaisia. Loukkaantuneiden joukossa on tiedetään olevan ulkomaalaisia, esimerkiksi kaksi Israelin kansalaista.

3. Suomen ulkoministeriöllä ei ole tietoa, että Berliinissä olisi kuollut tai loukkaantunut suomalaisia. Ulkoministeriö kehottaa Berliinissä olevia suomalaisia ottamaan yhteyttä omiin läheisiin ja tekemään matkustusilmoituksen.

4. Berliinin poliisi epäilee, että kyseessä oli tahallinen hyökkäys. Saksan liittokanslerin Angela Merkelin mukaan kyseessä näyttää olevan terrori-isku.

5. Teosta epäiltiin aluksi 23-vuotiasta pakistanilaista turvapaikanhakijaa, joka otettiin kiinni tapahtumapaikan läheltä. Mies on kiistänyt osallisuutensa tapahtumiin. Mies vapautettiin illlalla todisteiden puuttuessa. Näin ollen iskun vaarallinen ja aseistettu tekijä saattaa edelleen olla vapaalla jalalla, poliisi varoittaa. Tekijöitä voi poliisin mukaan myös olla useampia.

6. Rekassa ollut toinen henkilö surmattiin tapahtumapaikalla ampumalla. Mies oli Puolan kansalainen ja ilmeisesti rekan rekisteröity kuljettaja. Lehtitietojen mukaan on epäselvää, oliko mies kuollut jo iskun tapahtuma-aikaan. Bild-sanomalehden mukaan poliisi ei voi sulkea pois mahdollisuutta, että kuljettaja olisi pakotettu ajamaan väkijoukkoon. Rekkayrityksen johtajan mukaan rekisteröityyn kuljettajaan ei ollut saatu yhteyttä enää maanantai-iltapäivän jälkeen.

7. Rekka on rekisteröity Puolaan. Sanomalehti Guardianin mukaan rekka oli lähtenyt matkaan Italiasta, ja se oli matkalla Berliinin kautta takaisin Puolaan.

8. Suojelupoliisin mukaan Berliinin isku ei aiheuta välitöntä turvallisuusuhkaa Suomessa. Supo kerää tietoa Berliinin tapahtumista.

9. Poliisi kuitenkin lisää partiointia Suomessa, Norjassa ja Tanskassa.

10. Saksan liittokansleri Angela Merkel lupasi, että Berliinin isku selvitetään ja syyllisiä rangaistaan niin ankarasti kuin laki sallii. Merkel on kutsunut hallituksen turvallisuusistuntoon.

Kommentoi

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut