Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Berliinin poliisi: Vaarallinen rikollinen saattaa olla yhä karkuteillä

Berliinissä pelot nostivat jälleen tiistaina päätään sen jälkeen, kun viranomaiset kertoivat, ettei poliisin hallussa ehkä olekaan joulutorille väkijoukkoon ajaneen rekan kuljettaja. Torille maanantaina ajanut rekka tappoi 12 ihmistä ja ainakin 48 loukkaantui, osa heistä vakavasti.

– Vaarallinen rikollinen saattaa olla alueella, sanoi Berliinin poliisipäällikkö Klaus Kandt.

Epävarmuuden toi esille myös syyttäjä Peter Frank tiedotustilaisuudessa tiistaina iltapäivällä.

– Meidän on harkittava teoriaa, että pidätettynä oleva ei ehkä olekaan syyllinen, hän sanoi BBC:n mukaan.

Pidätettynä oleva 23-vuotias pakistanilainen turvapaikanhakija on sanonut, ettei hänellä ole osuutta hyökkäykseen.

Viranomaisten mukaan varmaa ei ole sekään, onko teon takana yksi vai useampi ihminen.

Berliinin poliisi kehotti Twitterissä ihmisiä varovaisuuteen, koska nyt pidätettynä oleva kiistää syyllisyytensä. Lisäksi ihmisiä kehotettiin ilmoittamaan epäilyttävät havainnot poliisille. Yleisöltä poliisi pyysi tutkinnan avuksi myös valokuvia ja videomateriaalia.

Rekan matkustajan paikalta löytyi puolalaismies, joka oli viranomaislähteiden mukaan ammuttu. Hän ei poliisin mukaan osallistunut auton ajamiseen.

Peter Frank sanoi, että Berliinissä käytetty toimintatapa muistuttaa hyökkäystä Ranskan Nizzassa heinäkuussa. Tuolloin mies ajoi rekalla niin ikään väkijoukkoon ja 85 ihmistä kuoli ja 300 loukkaantui.

Saksan liittokansleri Angela Merkel lupasi televisiopuheessaan, että Berliinin isku selvitetään ja syyllisiä rangaistaan niin ankarasti kuin laki sallii.

Merkel kävi yhdessä sisäministeri Thomas de Maizieren ja ulkoministeri Frank-Walter Steinmeierin kanssa kirjoittamansa nimensä surunvalittelukirjaan keisari Vilhelmin muistokirkossa, joka on joulumarkkinapaikan lähellä, kertoi uutistoimisto DPA.

Suojelupoliisin uhka-arvio ei ole muuttunut Berliinin tapahtumien vuoksi, kertoo ylitarkastaja Tuomas Portaankorva STT:lle. Hänen mukaansa supo odottaa lisätietoja eikä lähde arvailemaan, oliko kyseessä esimerkiksi jihadistinen terroriteko.