Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalainen valokuvaaja Berliinissä: "Hiljainen, todella dramaattinen fiilis"

Jyväskylässä opiskellut valokuvaaja Esa Ylijääskö seurasi poliisin toimintaa.

Keminmaasta lähtöisin oleva valokuvaaja Esa Ylijääskö oli kävelemässä hotellilleen Berliinissä, kun hän kuuli kaveriltaan rekan ajaneen väkijoukkoon joulumarkkinoilla Breitscheidplatzin aukiolla noin 45 minuuttia aiemmin. Välimatkaa oli, sillä Ylijääskö oli kaupungin itäpuolella ja yliajot tapahtuivat kaupungin länsipuolella.

Ylijääskö haki hotellista lämpimämpää ylleen ja lähti kameran kanssa liikkeelle. Kuvaajan ammatillinen vaihde naksahti päälle, ja hän halusi tallentaa, mitä tapahtuu. Ylijääskö pääsi tapahtumapaikan liepeille arviolta puolentoista tunnin päästä tapahtuneesta. Tapahtumapaikka oli suljettu.

– Fiilis oli hiljainen, varautunut ja todella dramaattinen. Kyse on yhdestä Berliinin vilkkaimmista joulumarkkinapaikoista. Ihmisiä oli, mutta ei yleisöryntäystä. Poliisit vartioivat aluetta raskaasti aseistautuneina, Ylijääskö kuvailee.

– En mennyt sinne, missä oli valtamediaa, vaan kiertelin ympäriinsä. Keskityin siihen, miten poliisi toimii. Se pidätti kolme miestä nenäni edessä.

Ylijääskö ei jutellut silminnäkijöiden tai muiden ihmisten kanssa.

– Tunnelma oli aika rauhallinen. Osa ei varmaan tiennyt, että tuollaista on tapahtunut.

Ylijääskö arvelee olleensa enemmän sokissa Pariisin terrori-iskuista marraskuussa 2015. Hänen kavereitaan oli silloin Pariisissa, ja kului aikaa, ennen kuin tiesi, mitä tapahtuu. 130 ihmistä kuoli ja noin 400 loukkaantui. Berliinissä kuva tapahtumista selvisi nopeasti.

Jyväskylässä valokuvausta opiskellut Ylijääskö asuu Italiassa. Hän matkusti Berliiniin työasioissa sunnuntaina ja viipyy siellä torstaihin asti.

Rekka ajoi väkijoukkoon joulumarkkinoilla Berliinissä maanantai-iltana. Ainakin 12 ihmistä kuoli ja 48 loukkaantui.