Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rekka ajoi väkijoukkoon Berliinissä - tämä kaikki tapahtuneesta tiedetään

Ainakin 12 ihmistä kuoli ja noin 50 loukkaantui, osa vakavasti.

Saksaa kohtasi maanantai-iltana suuri suru, kun rekka ajoi väkijoukkoon joulumarkkinoilla Berliinissä. Kokosimme yhteen, mitä tapahtumista tiedettiin tiistaina iltapäivällä puoli kolmen aikoihin.

1. Rekka ajoi väkijoukkoon joulumarkkinoilla Breitscheidplatzilla Berliinissä maanantai-iltana 19. joulukuuta. Ainakin 12 ihmistä kuoli ja noin 50 loukkaantui, osa vakavasti.

2. Suomen ulkoministeriöllä ei ole tietoa, että Berliinissä olisi kuollut tai loukkaantunut suomalaisia. Ulkoministeriö kehottaa Berliinissä olevia suomalaisia ottamaan yhteyttä omiin läheisiin ja tekemään matkustusilmoituksen.

3. Berliinin poliisi epäilee, että kyseessä oli tahallinen hyökkäys. Saksan liittokanslerin Angela Merkelin mukaan kyseessä näyttää olevan terrori-isku.

4. Die Welt -lehden mukaan poliisin hallussa oleva mies on väärä ja epäilty on yhä vapaana. Aiemmin kerrottiin, että teosta epäillään pakistanilaista turvapaikanhakijaa. Tämä on kiistänyt osallisuutensa tapahtumiin.

5. Rekassa ollut toinen henkilö kuoli tapahtumapaikalla ampumalla. Mies oli Puolan kansalainen ja ilmeisesti rekan rekisteröity kuljettaja. Hänen ei ole epäilty ajaneen rekkaa väkijoukkoon. Rekkayrityksen johtajan mukaan rekisteröityyn kuljettajaan ei ollut saatu yhteyttä enää maanantai-iltapäivän jälkeen.

6. Rekka on rekisteröity Puolaan. Sanomalehti Guardianin mukaan rekka oli lähtenyt matkaan Italiasta, ja se oli matkalla Berliinin kautta takaisin Puolaan.

7. Suojelupoliisin mukaan Berliinin isku ei aiheuta välitöntä turvallisuusuhkaa Suomessa. Supo kerää tietoa Berliinin tapahtumista.

8. Poliisi kuitenkin lisää partiointia Suomessa, Norjassa ja Tanskassa.

9. Saksan liittokansleri Angela Merkel lupasi, että Berliinin isku selvitetään ja syyllisiä rangaistaan niin ankarasti kuin laki sallii. Merkel on kutsunut hallituksen turvallisuusistuntoon.