Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lehdistöneuvos Berliinistä: Suuret seuraukset, vaikuttaa myös vaaleihin

Suomen Berliinin-suurlähetystön lehdistö- ja kulttuurineuvos Merja Sundström arvioi, että aamusta tullut tieto siitä, että Berliinin yliajojen uskotaan olleen tahallisia, muuttaa tilannetta.

– Se, että se oli tahallinen teko, saa ihmiset pelkäämään, että tällaisia tulee lisää, Sundström kommentoi STT:lle Berliinistä käsin.

Hän kertoo olleensa eilen illalla lähellä tapahtumapaikkaa ystäviensä kanssa.

– Luulimme ensin, että kyse oli liikenneonnettomuudesta. Kesti jonkin aikaa ennen kuin kuulimme, että uhreja oli niin paljon.

Sundströmin mukaan joulutori Breitscheidplatzilla on tänään kiinni. Lisäksi jotkut muutkin joulutorit ovat ilmoittaneet olevansa tänään kiinni. Eilisen illan tapahtumat vaikuttavat myös Berliinin liikenteeseen.

– Liikenne Berliinin länsipuolella on tänään aivan sekaisin, koska tapahtumapaikan ympäriltä on suljettu korttelin kokoinen alue, Sundström kertoo.

Hänen tietojensa mukaan metro- ja lentoliikenne kulkee kuitenkin normaalisti.

Tapaus on Sundströmin mukaan siirtynyt liittovaltion viranomaisten hoitoon. Hän kertoo, että eri osavaltioiden turvallisuudesta vastaavat viranomaiset keskustelevat tilanteesta aamun aikana puhelinpalaverissa, ja päättävät aiheuttaako tapaus jotain toimenpiteitä Saksassa.

 

Sundström uskoo, että tapahtuneella on suuret seuraukset.

– Ulko- ja maahanmuuttopolitiikkaa varmasti tarkastellaan, kritisoidaan. Tapaus vaikuttaa varmasti myös sisäpolitiikkaan ja tuleviin vaaleihin.

Saksan nykyisen hallituskoalition suosio punnitaan ensi vuonna liittopäivävaaleissa. Neljättä kautta tavoittelevan liittokansleri Angela Merkelin suosiota on viime aikoina jäytänyt hänen pakolaispolitiikkansa. CDU on niin ikään kokenut pahoja takaiskuja osavaltiovaaleissa ja kristillisdemokraattien baijerilaisessa sisarpuolueessa CSU:ssa on ollut avointa kapinointia Merkeliä vastaan. CSU on vaatinut tiukkoja rajoituksia Saksaan päästettävien turvapaikanhakijoiden määrään.

Poliisi epäilee Berliinin yliajoista turvapaikanhakijaa, joka tuli Saksaan helmikuussa.