Kivinen: Ylen organisaation selkeyttämiselle ilmeni tarve

Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

NIKO VARTIAINEN / STT

Yleisradio yksinkertaistaa uutis- ja ajankohtaistoimintansa organisaatiota, yhtiö kertoo.

Taustalla on toimitusjohtaja Lauri Kivisen toimituksessa käymä kuulemiskierros.

– Kuulemisissa on käynyt ilmi, että organisaation selkeyttämiselle on tarve. Uutis- ja ajankohtaistoiminnan sisässä halutaan tehdä selvemmäksi se, miten journalistinen päätöksenteko tapahtuu, jotta siitä ei ole missään epäselvyyksiä, Kivinen sanoo STT:lle.

Ylen uuden A-studion toimituksen päälliköksi on nimitetty journalistisista standardeista ja etiikasta vastaava päällikkö Riitta Pihlajamäki. Toimitukseen kootaan tv-lähetyksiä ja verkon ajankohtaisjournalismia tekevät toimittajat. Pihlajamäki raportoi Ylen vastaavalle päätoimittajalle Atte Jääskeläiselle ja nousee uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtoryhmään.

Uutis-ja ajankohtaistoiminnan päivittäisestä johtamisesta vastaavaksi päälliköksi nimitetään nykyinen yhteiskuntatoimituksen päällikkö Riikka Venäläinen. Yhteiskuntatoimituksen päälliköksi nimitetään sisältöohjauksen päällikkö Jukka Niva.

Kivisen mukaan uusi A-studion toimitus koostuu 20–30 henkilön joukosta toimittajia, juontajia ja tuottajia, jotka ovat olleet useammassa yksikössä. Toisaalta esimerkiksi tutkivan journalismin MOT- ja Spotlight-ohjelmat jatkavat edelleen eri yksikössä Luovat sisällöt -yksikön alla.

– Sitä perustellaan sillä, että nämä kaksi (MOT ja Spotlight) ovat tutkivaan journalismiin keskittyviä toimituksia. Ajankohtaistoimitus tuottaa hyvin paljon syvempää, taustoittavampaa, laajempaa kokonaisuutta, vaikka siinä on myös tutkivan journalismin aineksia.

Nimitykset tulevat voimaan tammikuun 9. päivä. Muita muutoksia organisaatioon ei ole tehty, ja muut uutis- ja ajankohtaistoiminnan päälliköt jatkavat Kivisen mukaan tehtävissään.

 

Ylen julkaisemassa tiedotteessa Kivinen korosti sananvapauden ja Ylen riippumattomuuden merkitystä.

– Sananvapaus ja Ylen riippumattomuus ovat niin tärkeitä asioita suomalaisille, ettei Ylen uskottavuuden yllä voi olla pienintäkään epäilystä, kun journalismi kokonaisuudessaan on isossa murroksessa.

Aiemmin tällä viikolla Ylen ajankohtaistoimituksen esimies Jussi Eronen ja toimittaja Salla Vuorikoski irtisanoutuivat tehtävistään. Molemmat perustelivat ratkaisujaan näkemyseroilla johdon kanssa.

– Lopetan työni ajankohtaistoimituksen esimiehenä, sillä sananvapauttani on rajoitettu, Eronen kirjoitti Facebookissa.

Erosen mukaan häntä ja hänen tiimiään oli pyydetty vähentämään väärinkäytöksiin ja epäkohtiin puuttuvan paljastusjournalismin tekemistä. Hänen mukaansa osa toimittajista oli lannistettu tekemään omasta mielestään merkityksetöntä, vallanpitäjien kannalta harmitonta journalismia.

STT:n puhelimitse tavoittama Kivinen ei ota Erosen näkemyksiin kantaa ja sanoo, ettei tiedä, mille ne perustuvat.

– On selvää, että meidän ei täydy suvaita tilannetta, että kukaan mistään syystä kokee työssään pelkotiloja. Työnantajan keskeinen tehtävä on huolehtia siitä, että sellaista ilmapiiriä ei yhtiössä rakenneta tai sallita, Kivinen sanoo.

STT ei ole toistaiseksi tavoittanut päätoimittaja Jääskeläistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.