Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Vieremän tuulivoimahanke seisahtuu - jatko ministeriön selvityksestä kiinni

Vieremän kunnanhallitus on päättänyt jättää Murtomäen tuulivoimapuiston päätöksenteon pöydälle.

Kunnanjohtaja Mika Suomalaisen ehdotus maanantaina kokoontuneelle kunnanhallitukselle oli, että se veisi kunnanvaltuustoon muutetun kaavan, joka sallii Vieremän ja Kajaanin alueelle yhteensä 27 voimalan rakentamisen.

Vieremän puolella myllyistä olisi 18, kun aiemman syksyllä kaava vielä salli kuntaan 22 tuulimyllyn rakentamisen.

Asiasta käydyn keskustelun aikana keskustan ryhmä esitti, että asiaa ei viedä valtuustoon, vaan se jätetään pöydälle odottamaan työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) selvitystä tuulivoiman terveys- ja ympäristöhaitoista.

Vieremä 2000 -ryhmän Markku Haataja puolestaan esitti, että asian käsittelyä jatketaan kokouksessa.

Asiasta järjestetyn äänestyksen voitti keskustan kanta äänin 5–3.

Suomen hallitus päätti selvittää tuulivoiman terveys- ja ympäristöhaittoja osana kansallista energia- ja ilmastostrategiaa, joka esiteltiin marraskuun lopussa.

Selvityksen tarkoitus on tuottaa riippumatonta ja kattavaa tietoa, jota käytetään tuulivoiman tuotantotukea koskevan lain valmistelussa.

Esimerkiksi THL on aiemmin tutkinut asiaa sosiaali- ja terveysministeriön rahoituksella. Tänä vuonna julkaistussa tutkimuksessa ei löydetty yhteyttä voimaloiden tuottaman infraäänen ja ihmisten terveyshaittojen, kuten päänsäryn, nukahtamisvaikeuksien ja rytmihäiriöiden, välillä.

TEM:in selvityksen valmistumisajankohdasta ei ole tietoa, minkä vuoksi myös Vieremän tuulivoimahankkeen aikataulu on toistaiseksi epäselvä.

Vieremällä tuulivoiman rakentaminen on herättänyt huolta melun lisäksi alueen eläimien ja luonnon vuoksi.