Konkariyrittäjät perustavat uuden pienpanimon Kuopioon

RPS Brewing Oy:n panimomestariksi tulee Aki Railanmaa (vas.). Samuli Huuhtanen on yrityksen toimitusjohtaja. Panimo valmistaa sekä hana- että pullo-oluita. Olli Herranen

Marika Löf

Kuopioon tulee uusi pienpanimo, kun RPS Brewing Oy alkaa valmistaa oluita ensi maaliskuussa Fenestran vanhoissa tiloissa Siikaranta 13:ssa Kuopiossa.

Yrityksen omistavat Samuli Huuhtanen, Aki Railanmaa, Janne Seppälä ja Petteri Pirhonen.

– Tavoite on saada ensimmäiset oluet myyntiin aprillipäiväksi, toimitusjohtaja Huuhtanen sanoo.

– Jokaisella meistä on ollut ajatuksena, että jonain päivänä voisi perustaa panimon. Viime keväänä satuimme keskustelemaan aiheesta. Tämä on niin iso hanke, ettei siihen kukaan pystyisi yksin. Kun saimme tähän mukaan Aki Railanmaan, joka on ammattitaitoinen juomanvalmistaja, niin totesimme, että nyt meillä on oikea porukka kasassa, Huuhtanen kertoo.

Uusi yritys pyrkii saamaan oluet ensin myyntiin ravintoloihin eri puolille maata sekä myöhemmin valikoituihin vähittäiskauppoihin. Tulevaisuudessa tavoitteena on myös vienti ulkomaille.

Ensi vuonna tuotantotavoite on 160 000 litraa.

– Vuonna 2020 tuotannon pitäisi olla jo 500 000 litraa. Nykyinen kapasiteetti mahdollistaa jo sen. Sen jälkeenkin tuotannon kasvattaminen edellyttää ainoastaan käymisastioiden lisäämistä, Huuhtanen kertoo.

Huuhtasen mukaan viimeistään ensi keväänä yritys palkkaa ensimmäiset ulkopuoliset työntekijät.

– Kun toiminta kehittyy ja litroja tulee lisää, tarvitsemme muutamia työntekijöitä lisää.

Samuli Huuhtanen luopui viime keväänä hotelli-ravintola Ukon pyörittämisestä Nilsiän Tahkovuorella.

Janne Seppälä ja Petteri Pirhonen ovat ravintola Maljan yrittäjiä. Seppälä on uuden panimoyrityksen hallituksen puheenjohtaja ja Pirhonen hallituksen jäsen.

Aki Railanmaasta tulee panimomestari. Railanmaa on valmistunut panimo- ja tislaamomestariksi Skotlannista Heriot Watt -yliopistosta. Tällä hetkellä hän työskentelee Lignell & Piispasella.

RPS Brewing Oy investoi ensimmäisen kahden vuoden aikana ovat noin 1,1 miljoonaa euroa. Yritys saa siihen ely-keskukselta noin 377 000 euroa tukea.

 – Saimme sieltä heti ensimmäisestä päivästä lähtien uskoa, että olemme oikeilla jäljillä, Seppälä kiittää ely-keskuksen toimintaa.

Investoinnin kallein osa ovat panimolaitteet ja pullotuslinjasto, jotka on tilattu Italiasta.

Pienpanimon tuotevalikoimassa on kolme kärkituotetta, jotka näkyvät myös panimon nimessä.

RPS on lyhenne sanoista rock, paper and sciccors eli kivi, paperi ja sakset. Se on perinteinen peli, jossa paperi voittaa kiven, sakset paperin ja kivi sakset.

Peli toteutuu yrityksen kolmessa kärkituotteessa, joita ovat perinteinen lager-olut, vähän voimakkaamman makuinen ale-tyyppinen olut sekä indian pale ale-olut.

– Kivi on se helposti juotavissa oleva lager-olut. Sitten tulee paperi, eli maultaan voimakkaampi ale-olut. Viimeisenä tulee sakset, joka on kaikkein voimakkain olut. Se on niin voimakas olut, että sen jälkeen on palattava taas helpommin juotavaan lager-olueen, Huuhtanen selittää tuotteiden ideaa.

Seppälän mukaan kolmen kärkituotteen lisäksi tehdään sesonkituotteita. Niihin vaikuttavat vuodenajat ja trendit.

– Tavoite on, että vuoden 2017 aikana valmistamme myös soodia ja miksereitä ja viimeistään 2018 aikana siidereitä ja lonkeroita, Seppälä kertoo.

Seppälä uskoo, että RPS Brewingin brändin tarina on niin hyvä, että sillä voi lähteä tavoittelemaan myös vientiä.

On mahdollista, että pienpanimo voi jatkossa tehdä yhteistyötä myös Lignell & Piispasen kanssa esimerkiksi ulkomaan markkinoinnissa.

– Meillä on yhteinen tahtotila viedä yhdessä asioita eteenpäin. On vielä auki, miten voimme jatkossa tukea toisiamme, Huuhtanen sanoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut