Poliisi: Äärijärjestöjen 612-mielenosoitus sujui rauhallisesti

Kuva on Helsinki ilman natseja -mielenosoituksesta. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

NIKO VARTIAINEN, JECATERINA MANTSINEN, JOHANNA LATVALA / STT

Äärijärjestöjen 612-mielenosoitus sujui rauhallisesti, sanoo poliisi. Osallistujia Hietaniemeen suunnanneessa kulkueessa oli Helsingin poliisin viestintäjohtajan Juha Hakolan mukaan noin 2 500.

Mielenosoittajilla oli Töölöntorille kokoontuessaan leijona-aiheisia kylttejä, soihtuja sekä Suomen lippuja. He lauloivat Maamme-laulun ja huusivat kolme kertaa eläköön. Kulkueen oli määrä lähteä kello 18.30, mutta pääsi liikkeelle vasta 19.15. Perillä Hietaniemessä marssijat olivat kello 20:n aikaan.

Helsingin poliisin mukaan lähtöpaikalla oli joukkotappelu ennen lähtöä. Yhteensä poliisi otti kiinni viisi kulkuetta häirinnyttä henkilöä, joista kolme on edelleen kiinni otettuna, Hakola kertoo.

 

Uusnatsit ja heidän vastustajansa kohtasivat aiemmin Helsingin Kaisaniemessä. Poliisi teki keskelle puistoa autoista ja ihmisistä linjan uusnatsien ja vastamielenosoittajien välille. Paikalla oli arviolta 40 poliisiautoa.

Helsingin poliisi otti alkuillasta kiinni kaksi keskenään tapellutta mielenosoittajaa, kertoo viestintäjohtaja Juha Hakola. Poliisin mukaan yksi vietiin poliisiasemalle pahoinpitelystä epäiltynä ja toinen sairaalaan tarkistettavaksi.

Molemmat kiinni otetut kulkivat Hakolan mukaan Hakaniemestä lähteneessä marssissa. Paikalla olleen STT:n toimittajan mukaan toinen henkilöistä huusi "natsit vittuun", minkä jälkeen alkoi tappelu. Sen jälkeen maassa kiinni otettuna oli huutaja sekä ruotsia puhunut mies, joka huusi "sieg heil".

Helsingin poliisi arvioi Twitterissä, että Kaisaniemen puistossa natsien vastaisessa mielenosoituksessa oli paikalla alle 3 000 ihmistä ja uusnatseja vajaat kaksisataa.

Uusnatsimarssi alkoi Hakaniemen torilta. Marssijat huusivat muun muassa "eläköön kansallissosialismi" ja "saastat ulos".

Paikalla Hakaniemessä oli myös Suomen vastarintaliikkeen aktiivi Jesse Torniainen, jota epäillään törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta Asema-aukion syyskuisen mielenosoituksen aikana. Torniaisen nimellä olevalla Twitter-tilillä kerrottiin, että poliisi olisi käskenyt häntä poistumaan keskustasta.

Kommentoi

Mainos: PeeÄssä

Olitko paikalla, kun Kuopion Prisma avattiin?

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut