Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arrival

Arvio: 5/5 tähteä.

En uskonut Eric Heissererin pystyvän tällaiseen. Viimeksi hänen käsistään on lennähtänyt kehnon kauhukyhäelmän Lights Out käsikirjoitus. Nyt hän on luonut Ted Chiangin tieteisnovellin pohjalta älykkään ja moniulotteisen tarinan ylittämättömältä tuntuvan erilaisuuden kohtaamisesta. Siinä onkin näihin päiviin sopiva aihe.

Tarinan säikeet ovat niin monet ja vaativat, että vähäisempi ohjaaja olisi kompastunut niihin. Onneksi Arrivalia on ilo tervehtiä myös Denis Villeneuven uutena elokuvana. Tutun ja oudon rajapintoja tutkiva kanadalaisohjaaja jatkaa Sicariossa (2015) ja Enemyssä (2013) alkanutta matkaa tuntemattomaan.

Professori Louise Banks (Amy Adams) ihmettelee, miksi luennolle on saapunut niin vähän opiskelijoita. Televisio kertoo syyn. Kahteentoista paikkaan eri puolille maapalloa on laskeutunut avaruusaluksia. Pian eversti Weber (Forest Whitaker) kolkuttaa työhuoneen ovella ja pyytää Banksia tulkiksi. Sotavoimat ovat fiksusti päättäneet ensin tutkia ja sitten vasta hutkia.

Hutkimisen uhka on kuitenkin ilmassa. Kiinalaiset ovat onnistuneet tulkitsemaan osan vierailijoiden viesteistä. Niissä puhutaan aseesta ja sen käytöstä. Yhdessä fyysikko Ian Donnellyn (Jeremy Renner) kanssa Louisen on päästävä tarkemmin perille tulijoiden aivoituksista.

Villeneuve ja luottosäveltäjä Jóhann Jóhannsson lisäävät painetta vähän kerrallaan ennen ensimmäistä tapaamista vierailijoiden kanssa. Kuvaaja Bradford Young tavoittaa Villeneuven estetiikan loisteliaasti. Kuvat eivät yksinkertaisesti seuraa toisiaan. Jokainen näkymä on kuin solukalvo, jonka seuraava näkymä läpäisee.

Paine ei lakkaa missään vaiheessa. Sen sijaan se muuttuu yhä monimuotoisemmaksi. Kun Louise alkaa ymmärtää vierailijoiden erikoista mustepilvikirjoitusta, myös hänen mielensä alkaa toimia uusin tavoin. Erityisen vaikeaa hänen on pitää poissa muistoja tyttärestään, joka kuoli nuorena parantumattomaan sairauteen. On kuin ajalle itselleen tapahtuisi kummia.

Arrival ei kiehdo pelkällä älyllään. Sillä on myös kauneutta ja viisautta luoda ihmiseen avartava ja toiveikas katse.

Hannu Poutiainen