Palomiesliitto vastustaa 18 pelastusaluetta - "viisi pelastuslaitosta riittää"

Turvallisuuden pitäisi mennä politikoinnin ja valtataistelujen edelle, liitto vaatii.

Hallinnon asemesta olisi keskityttävä pelastuspalvelun saatavuuteen, kun pelastusalan rakenteita uudistetaan, Suomen Palomiesliitto vaatii. KSML

Teppo Koskinen

Nykyisistä pelastustoimen rakenteista kiinni pitäminen voi vaarantaa kansalaisten turvallisuutta, Suomen Palomiesliitto SPAL sanoo.

Sisäministeriön esityksen mukaan nykyiset aluepelastuslaitokset yhdistettäisiin viideksi aluepelastuslaitokseksi vuonna 2019. Pelastustoimi ja ensihoito järjestettäisiin yhteistyöalueittain yliopistollista keskussairaalaa ylläpitävien maakuntien kautta.

Tätä mallia ovat palomiesliiton mukaan vastustaneet "useat tahot". 18 aluepelastuslaitoksen vaatimuksen taustalla ovat "pikemminkin valtapoliittiset syyt kuin sisäisen turvallisuuden kehittäminen", liitto arvostelee. Esitetyt 18 aluetta eivät hillitsisi kustannuksia, ja palomiesliiton mukaan käytäntö on osoittanut, että tällaisissa tilanteissa säästät otetaan pelastushenkilöstöstä.

– On oltava rehellisiä itsellemme. Mikäli pelastustoimessa ei kyetä toteuttamaan rakenteellisia uudistuksia, tarkoittaa se huomattavaa kustannusten nousua, jos pelastustoimen tehokkaasta lähipalvelusta halutaan tulevaisuudessakin pitää kiinni, Palomiesliiton johtaja Kim Nikula sanoo.

– Kokoamalla nykyiset 22 aluepelastuslaitosta viideksi turvattaisiin taloudellisten voimavarojen riittävyys pelastustoiminnassa, tehostettaisiin pelastuslaitosten toimintaa, mahdollistettaisiin alueiden pelastuspalvelujen yhdenmukaisten toimintamallien käyttöönottaminen ja varmistettaisiin pelastuslaitosten osallistuminen kiireellisiin ensihoito- ja ensivastetehtäviin sekä parannettaisiin suuronnettomuuksiin ja kriisitilanteisiin varautumista, Suomen Palomiesliitto kirjoittaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.