Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kallaveden jäät lähtivät näin myöhään viimeksi yli 20 vuotta sitten

Pohjois-Savon suurimman järven Kallaveden jäät ovat lähteneet viimeksi yli 20 vuotta sitten myöhemmin kuin ne lähtivät tänä vuonna 17. toukokuuta. Yhtä myöhäistä Kallaveden jäänlähtöä pitää hakea lähihistoriasta vuodelta 1997, jolloin jäät lähtivät vasta 20. toukokuuta.

Pohjois-Savon ely-keskuksen mukaan ennen vuotta 1997 yhtä myöhäiset jäänlähdöt olivat vielä melko tavanomaisia. Kaiken kaikkiaan viimeisten 100 vuoden aikana vähintään yhtä myöhäinen jäänlähtöajankohta on ollut yhteensä 30 keväänä.

Esimerkiksi Suomen itsenäistymisvuonna 1917 jäät lähtivät Kallavedestä vasta 27. toukokuuta, kyseisen vuoden helluntaina.

– Pitkällä aikavälillä jäänlähtöpäivä on hitaasti aikaistunut. Selkeimmin muutos on nähtävillä nimenomaan viimeisen 20 vuoden aikana, jolloin keskimääräinen jäänlähtöpäivä on ollut 6. toukokuuta, kun taas esimerkiksi itsenäistymisen aikoihin 1907–1926 jäät lähtivät keskimäärin 14. toukokuuta, kertoo Pohjois-Savon ely-keskuksen hydrolobiologi Antti Kanninen.

Itsenäisyyden aikana jäänlähdössä on nähty toisaalta paljon vaihtelua ilmaston viileiden ja lämpimien jaksojen vaihtelun mukaisesti. Esimerkiksi 1920-luvun lämpökauteen ajoittuu viimeisen sadan vuoden ja Kallaveden koko mittaushistorian aikaisin jäänlähtöajankohta, 20. huhtikuuta 1921.

Jääpeitteisen ajan kokonaiskesto oli Kallavedellä Suomen itsenäistymisen aikoihin keskimäärin kuukautta pidempi kuin viime vuosina eli nykyään myös järven jäätymisen ajankohta on myöhentynyt.

Samoin kuin jäänlähtöpäivässä, selkein muutos jääpeitteisen ajan kestossa on tapahtunut viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Koko yli 180-vuotisen havaintohistorian aikana jääpeitteisen ajan lyhentyminen on selvä.

Talvi 2016–2017 oli jääpeitteen kestonkin suhteen viime vuosista poikkeava: pidempi jääpeitteinen kausi kuin menneenä talvena (164 vuorokautta) löytyy edellisen kerran talvelta 2002–2003. Tuolloin Kallavesi jäätyi varhain (16.11.2002) ja vapautui jäistä 14.5.2003 eli jääpeite kesti lähes täydet puoli vuotta.

Täyteen puoleen vuoteen jääpeiteaika on viimeisen sadan vuoden aikana yltänyt vain kuudesti, viimeksi talvella 1973–1974.

– Viimeisen kymmenen vuoden jaksolla jääpeitteen kesto on ollut keskimäärin 134 vuorokautta ja jaksoon on sisältynyt useita heikkoja jäävuosia. Havaintohistorian lyhin jääpeite löytyy kuitenkin jo kaukaa, talvelta 1929-1930, jolloin jää peitti Kallaveden vain niukasti yli kolme kuukautta, Kanninen selvittää.