Osaatko suruliputtaa oikein? Lipun yläreuna ei saa valahtaa puolitankoon

Suruliputuksessa lippu nostetaan ensin ylös saakka ja lasketaan sitten kolmanneksen verran alas. Oikeaoppinen suruliputus ei ole kaikkialla hallussa. Martti Kainulainen / Lehtikuva

Jukka-Pekka Räsänen

Presidentti Mauno Koivisto lasketaan haudan lepoon tänään Helsingissä. Siunaustilaisuus alkaa kello 13 Helsingin tuomiokirkossa.

Valtioneuvoston kanslia suosittaa suruliputusta koko maahan aamukahdeksasta iltayhdeksään. Savon Sanomien toimitukseen tuli jo varhain helatorstain aamuna viestiä, ettei oikeaoppinen suruliputus ole hallussa esimerkiksi kaikissa taloyhtiöissä. Suruliputuksen kohdalla puhutaan, että lippu lasketaan puolitankoon. Sillä ei kuitenkaan tarkoiteta sitä, että lipun yläreuna olisi tangon puolivälin kohdalla.

Suruliputuksessa lippu vedetään salossa ensin ylös asti ja lasketaan sen jälkeen kolmanneksen tangon mittaa alas siten, että lipun alareuna asettuu salon puoliväliin. Lippua laskettaessa se vedetään ensin salon huippuun ja lasketaan sitten alas.

Hautajaispäivänä, kuten tänään, liput nostetaan kokosalkoon muistotilaisuuden päättymisen jälkeen.

Lähde: Sisäministeriö

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut