Afganistanilaismedia: Suomalaisnainen siepattiin Kabulissa

Kuvassa talo, josta suomalaisnainen oletettavasti siepattiin. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / SHAH MARAI

HANNU AALTONEN / STT

Kabulissa Afganistanissa on siepattu suomalainen, kertoo ulkoministeriö. Ulkoministeriön mukaan asian selvittäminen on aloitettu, mutta sieppaajista ei ole tietoa.

Suomi vaatii siepatun välitöntä vapauttamista.

Afganistanilaismedian mukaan siepattu on suomalaisnainen, joka työskenteli ruotsalaisessa Operation Mercy -hyväntekeväisyysjärjestössä. Nainen siepattiin viime yönä noin puoli kahdentoista aikaanAyoub Khan Menan alueella sijaitsevasta majatalosta läheltä lentokenttää. Samassa yhteydessä kuolivat saksalaisnainen ja paikan afganistanilainen turvamies, kertoo Tolo News.

Uutistoimisto TT:n mukaan Operation Mercy -hyväntekeväisyysjärjestö vahvistaa, että sen työntekijä on kadonnut Afganistanissa. Järjestön tiedottajan mukaan henkilökunta pitää kriisikokouksen ja tiedottaa asiasta sen jälkeen lisää. Järjestö ei halunnut vielä kommentoida asiaa STT:lle.

Operation Mercy -järjestön verkkosivujen mukaan sillä on Afganistanissa useita projekteja, jotka keskittyvät muun muassa vesihuoltoon, lukutaitoon ja lisääntymisterveyteen. Henkilökuntaa on noin 300 kolmestakymmenestä eri maasta.

Ruotsalaisen Operation Mercy -hyväntekeväisyysjärjestön johtaja Scott Breslin vahvistaa STT:lle, että järjestön Afganistanissa kadonnut työntekijä on suomalainen nainen. Breslin ei kuitenkaan halua toistaiseksi kertoa enempää kadonneesta suomalaisesta tai tapahtumista Kabulissa. Breslin sanoo, että järjestö tiedottaa asiasta myöhemmin.

Afganistanilaismedian mukaan suomalaisnainen siepattiin majatalosta myöhään eilen. Samassa yhteydessä kuoli saksalaisnainen ja majatalon afganistanilainen turvamies.

 

 

Afganistanin turvallisuustilanne on huono. Taleban-sissit aloittivat viime kuussa perinteisen keväthyökkäyksensä, joka on niittänyt veristä satoa. Hyökkäyksessä sotilastukikohtaan Mazar-i-Sharifissa maan pohjoisosassa sai surmansa ainakin 135 ihmistä.

Viime yönä talebanit hyökkäsivät useille tiesuluille Etelä-Afganistanissa ja tappoivat ainakin 20 poliisia sekä haavoittivat toistakymmentä.

Yhdysvaltain johtama liittouma syrjäytti talebanit vallasta vuonna 2001, mutta järjestöä ei ole saatu nujerrettua, vaan sen valta on säilynyt etenkin maan eteläosissa. Yhdysvaltain puolustusministeri Jim Mattis varoitti taannoin niin ikään, että kuluvasta vuodesta Afganistanissa tulee raskas.

Yhdysvalloilla on tällä hetkellä Afganistanissa vajaat 8 500 sotilasta ja sen Nato-liittolaisilla 5 000. Suomella on Afganistanissa 34 sotilasta. Siviilejä on ulkoministeriön mukaan noin 35. Matkustustiedotteessaan ulkoministeriö suosittelee välttämään kaikkea matkustamista maahan.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan Afganistanissa on siepattu satakunta länsimaalaista sitten vuoden 2001. Afganistanilaisten kohdalla tilanne on huomattavasti synkempi, sillä pelkästään viime vuonna siepattiin ainakin 80 liikemiestä.

Vuonna 2014 kaksi suomalaista International Assistance Mission (IAM) -järjestön työntekijää tapettiin Afganistanissa. Naiset surmattiin taksiin Heratissa maan länsiosassa.

 

Uutista täydennetty 21.5. kello 11:49 ja kello 14:36.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut