Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilmastonmuutos on vienyt kuuteilta kodin – Suomenlahdella enää 100–200 itämerennorppaa

Vielä sata vuotta sitten Itämeren runsaslukuisin hylje, itämerennorppa, on vaarassa hävitä eteläisimmiltä elinalueiltaan, kertoo WWF. Saaristomerellä itämerennorppia on enää muutama sata, Suomenlahdella 100–200 ja Viron länsirannikolla tuhatkunta, sanoo järjestön merihyljetyöryhmän puheenjohtaja Antti Halkka.

Kaikkiaan itämerennorppia on enää noin 20  000. Se on kymmenen prosenttia sadan vuoden takaisesta 200  000 yksilöstä.

Suurin osa itämerennorpista elää Perämerellä, missä kanta kasvaa vajaan viisi prosenttia vuodessa.

–  Se tosin kasvaa vähemmän kuin sen pitäisi. Jos kanta olisi terve, sen pitäisi kasvaa vajaat kymmenen prosenttia vuodessa.

 

Emon pitäisi pystyä imettämään jäällä viisi viikkoa

 

Itämerennorpan suurin uhka on tällä hetkellä ilmastonmuutos. Se on vienyt etelästä hylkeelle elintärkeät jäät, eikä laji ole ollut kovin halukas muuttamaan, Halkka sanoo.

–  Jonkin verran norpat tekevät vaelluksia, mutta pääsääntöisesti lisääntymiskannat ovat paikallisia ja ne pysyttelevät omalla alueellaan.

Hylje tarvitsee jäitä lisääntyäkseen. Se tekee jäälle pesän, ja kuutin syntymän jälkeen yhtäjaksoista jääpeitettä pitäisi olla vähintään viisi viikkoa, jotta emo ehtii imettää kuuttia, Halkka sanoo.

–  Eteläisillä alueilla jäätalven kesto vähenee todennäköisesti tällä vuosisadalla useasta kuukaudesta keskimäärin muutamaan viikkoon.