Professori kofeiinikuolemasta Ylelle: "Ehdottomasti varottavia aineita"

Iikka Taavitsainen

Tampereen yliopiston kansanterveystieteen professori Arja Rimpelä muistuttaa Ylen haastattelussa liiallisen kofeiinin nauttimisen vaaroista. Hän kommentoi haastattelussa Yhdysvalloissa huhtikuussa käynyttä tapausta, jossa 16-vuotiaan nuoren sydän petti tämän nautittua liikaa kofeiinia.

Rimpelän mukaan liiallinen kofeiini voi johtaa kuolemaan.

– Kun kofeiinia vain tulee riittävästi, niin se voi olla osalle vahingollista.

Etelä-Carolinassa käyneessä tapauksessa teini-ikäinen poika oli tiettävästi juonut lyhyessä ajassa kahvin, kofeiinia sisältävän virvokkeen ja energiajuoman. Rimpelän mukaan tapauksessa kuoleman saattoivat aiheuttaa niin sanotut energiajuoma-shotit, jotka pienessä nestemäärässä sisältävät erittäin suuren määrän kofeiinia.

– Kyllä niitä tapauksia on aikaisemminkin raportoitu. Käsittääkseni näitä shotteja ei ole Suomessa myynnissä. Mutta en tiedä, saako niitä tilattua netistä. Ne ovat ehdottomasti varottavia aineita, vaikka vaarallisen määrän kofeiinia voi saada muullakin tapaa, Rimpelä painottaa Ylen haastattelussa.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.